Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 30/12/2014 tarihli ve 29221 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Tesisleri Proje Yönetmeliği, yapılan değişikliklerle birlikte daha kapsamlı bir hale getirildi. Yönetmelikteki güncellemeler, elektrik üretiminden depolamaya kadar birçok yeni kavramı içerecek şekilde genişletildi ve proje onay süreçlerinde önemli değişiklikler yapıldı.
Elektrik Depolama Tesisleri İlk Kez Tanımlandı
Elektrik tesislerine ilişkin yapılan değişikliklerin en önemlilerinden biri, depolama tesisleri ile ilgili kapsamlı düzenlemelerin getirilmesi oldu. Yönetmeliğin birçok maddesinde yer alan “üretimine,” ibaresinden sonra gelmek üzere “depolanmasına,” ifadesi eklendi ve de depolama tesislerinin tanımı yapılırken “Elektrik depolama tesisi (EDT)” kavramı yönetmelikte kendine yer buldu.
Elektrik enerjisini farklı bir enerji türüne çevirerek depolayan ve ihtiyaca göre tekrar elektrik enerjisine dönüştürerek sisteme veren tesisler, artık mevzuatta bağımsız bir kategori olarak değerlendirilecek. Bunun yanında, üretim tesislerine bütünleşik olarak kurulabilen depolama üniteleri de ayrı bir kavram olarak yönetmelikte yer aldı.
“Elektrik depolama ünitesi (EDÜ): Bağımsız olarak enerji depolayabilen ve depoladığı enerjiyi tekrar sisteme verebilen her bir depolama grubunu,”
ifadeleri yönetmeliğe eklendi ve enerji depolama süreçleri daha açık hale getirildi. Aynı zamanda, üretim tesisleri ile entegre çalışan depolama üniteleri ile bağımsız depolama tesisleri arasındaki farklar netleştirildi.
Yeni Proje Onay ve Sunum Süreci Dijitalleşiyor
Projelerin onay süreçleriyle ilgili önemli değişikliklerden biri de elektronik imza mevzuatına uygun olarak proje onaylarının artık dijital ortamda da gerçekleştirilebilecek olması oldu. Fiziksel proje sunumu seçeneği korunmak kaydıyla, elektronik ortamda proje sunumu yapılabilecek.
“Bu Yönetmeliğe konu tesislerin proje onay işlemleri, fiziksel proje onayına imkân veren seçeneğin muhafaza edilmesi şartıyla elektronik imza mevzuatına uygun olarak elektronik ortamda da yapılabilir.”
Düzenleme, proje sahiplerine büyük kolaylık sağlayacak ve onay süreçlerini hızlandırarak bürokrasiyi azaltacak fikriyle oluşturuldu
Elektrik Üretiminde Hibrit Modeller Yönetmelikte Yer Aldı
Yönetmelikte yapılan bir başka önemli güncelleme ise “Birden çok kaynaklı elektrik üretim tesisleri” ile ilgili oldu. Artık birden fazla enerji kaynağından üretim yapan tesislerin projelendirilmesi ve onay süreçleri ayrı bir çerçevede değerlendirilecek.
“Birleşik yenilenebilir elektrik üretim tesisi: Şebekeye aynı bağlantı noktasından bağlanan tamamı yenilenebilir birden fazla enerji kaynağından elektrik üretmek amacı ile kurulan tek bir elektrik üretim tesisini,”
şeklindeki tanımla birlikte, hibrit enerji sistemlerine yasal bir altyapı sağlanmış oldu.
Bunun yanında, birlikte yakmalı elektrik üretim tesisleri de yönetmelikte resmen tanımlandı. Geleneksel enerji kaynaklarıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının bir arada kullanıldığı üretim tesisleri, artık mevzuatta “birlikte yakmalı elektrik üretim tesisi” olarak yer alacak.
Tesislerin İnşaatına Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler Belirlendi
Elektrik üretim tesislerinin inşasına başlanabilmesi için yerine getirilmesi gereken şartlar da güncellendi. Yönetmeliğin 14. maddesinde yapılan değişiklikle, bir tesisin inşaat sürecine geçebilmesi için aşağıdaki koşulların sağlanması gerektiği vurgulandı:
“Bu Yönetmelik kapsamındaki lisanslı üretim tesislerinin, lisanslı üretim tesisine bütünleşik elektrik depolama ünitelerinin ve lisanslı depolamalı elektrik üretim tesislerinin inşaatına başlanabilmesi için aşağıdaki iş ve işlemlerin tamamlanmış olması gerekir: Lisans alınması, proje onayının alınması ve meri mevzuat uyarınca diğer kurum/kuruluşlardan alınması gerekli onay ve izinlerin alınması.”
Bu madde ile, lisans alınmadan veya gerekli proje onayları tamamlanmadan inşaat sürecine başlanamayacağı kesinleştirilmiş oldu.
Yeni Kavramlar ve Tanımlamalar Yönetmeliğe Eklendi
Yönetmelikteki değişikliklerle birlikte enerji sektöründe yeni tanımlamalar da getirildi. Bunlardan bazıları:
• Elektrik depolama kapasitesi: Depolama ünitesinin megavat-saat (MWh) cinsinden depolayabileceği toplam elektrik enerjisi miktarı.
• Müstakil elektrik depolama tesisi: Üretim veya tüketim tesisine bağlı olmaksızın doğrudan şebekeye bağlı elektrik depolama tesisleri.
• Tüketim tesisine bütünleşik elektrik depolama tesisi: Bir tüketim tesisiyle aynı ölçüm noktasına bağlı olarak çalışan depolama tesisi.