1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Mimarlar Odası Eğitim: Mimari Tasarımda Kaçış Yolu Düzenlemeleri

Değerli Üyelerimiz,

21 Eylül 2024 tarihlerinde ” Mimari Tasarımda Kaçış Yolu Düzenlemeleri ” eğitimi İstanbul Büyükkent Şubede verilecektir. Eğitimimize kayıt ve detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz. (https://egitimler.mimarist.org/)

Amaç ve Kapsam
Yangın güvenliğinin mimari tasarımı en fazla etkileyen konu başlığı kaçış yolu düzenlemeleridir. Binalarda kaçış yollarının uygun olabilmesini sağlamak için, her katta; sayı, konum ve genişlik açısından “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik (BYKHY)” hükümlerine uygun tasarlanmış yeterli çıkışlar bulunmalıdır. Ayrıca çıkışlara ulaşım güzergahları yönetmelikte (BYKHY) izin verilen kaçış mesafesi sınırlarını aşılmayacak şekilde tasarlanmalıdır.

Yangın güvenliğinin farklı disiplinlerde uzmanlık gerektiren özel bir branş olması ve ülkemizde geçerli yönetmelik hükümlerinin hatalı yorumlamaya müsait olması nedeniyle, mimari tasarıma en çok etki eden kaçış yolu düzenlemeleriyle ilgili kuralların nasıl uygulanması gerektiğini tercübeli uzmanlardan dinlemek oldukça yararlıdır. Bu amaçla gerçekleştirilecek olan bu seminer kapsamında, kaçış yolu tasarımının ülkemizde geçerli mevzuata uygun ve güvenli bir şekilde tasarlanmasına yönelik kurallar, aşağıdaki başlıklar altında açıklayıcı görseller yardımıyla anlatılacaktır.

İÇERİK
Giriş ve Tanımlar
Yönetmelik ve Standartlar
TÜYAK tarafından yayınlanan “BYKHY Uygulama Kılavuzu”
Çıkışların Sayısı ve Konumlandırılması
Merdivenlerin Bina Dışına Tahliyesi
Kaçış Mesafeleri
Kullanıcı Sayısı Hesabı
Çıkış Kapasitesi Hesabı
Kaçış Yolu Bileşenleri
Merdiven ve Kapı Detayları
Kartlı Geçiş Sistemi Bulunan Kaçış Yolu Kapıları

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Binalar Nasıl Okunur, Binaların Dilinden Anlamak

Mimarlığı Görerek Anlamak İsteyenler, Binaların Tarihine Ve Mimari Tasarımına İlgi Duyanlar İçin Pratik Bir Rehber …