1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Doğalgaz Faturası Nasıl Düşürülür!

Soğukların bastırmasıyla enerji kullanımı artarken, bu hem daha kabarık faturalar, hem de daha çok karbon salımı anlamına geliyor. Ancak uygun teknoloji ve yöntemlerle fazla tüketilen doğalgazı ve yüksek faturaları düşürmek mümkün…

Giderek artan dünya nüfusu, doğal kaynakların tükenmesini hızlandırırken, tasarrufun önemi de her geçen gün daha belirgin şekilde karşımıza çıkıyor.Doğalgaz faturası nasıl düşer

Günümüzün en kritik konuları arasında doğal kaynakların verimli kullanılması yer alırken, enerji ve yakıt tasarrufu da buna katkı sağlıyor.

Özellikle kış aylarında kabaran doğalgaz faturaları, tüketicilerin en mühim şikâyetlerinden biri. Hâlbuki enerji ve ısı tasarrufu ile ilgili bilinçlenerek, kimi alışkanlıklarımızda ufak değişiklikler yaparak hem faturaları düşürmek, hem gezegene daha faydalı olmak mümkün! Türkiye, ısınmak için doğalgaza bağımlı bir ülke. Konut sektörü ise doğalgaz tüketiminin yaklaşık dörtte birinden sorumlu. Fakat Türkiye’de kombi sahiplerinin yüzde 72’den fazlası, hatalı kombi kullanımından ötürü fazla hem gereksiz gaz tüketiyor, hem de yüksek meblağda faturalar ödüyor. Sonuçta kombi kullanıcıları, hem kendi tüketimlerinin hem de ülke bazındaki tüketimin artmasına neden oluyorlar.

4.5 MİLYAR LİRA TASARRUF

Türkiye’de geliştirilen ve üretilen yerli akıllı oda termostatı Cosa’nın kurucu ortakları Cem Gül ve Emre Erkin ile enerji tasarrufu konusunu konuşmak üzere bir araya geldik. Cosa, son olarak “2015-2016 Enerji Tasarrufu ve Kombi Kullanım Alışkanlıkları Raporu”nu yayınladı. Türkiye’de evlerde kullanılan enerjinin yüzde 55’ini ısınma araçlarının tükettiğini söyleyen Cem Gül, “Türkiye’de 20 milyon hane var. 10 milyonu kombili. Ancak kombilerin yüzde 72’den fazlası yanlış kullanılıyor.

Doğru yöntemlerle 10 milyon hanenin yıllık 4.5 milyar liraya varan tasarruf etmesi mümkün. Bu parayı doğalgaz ithalatına harcamamış oluruz” diyor. Parasal karşılığının yanısıra, daha az fosil yakıt kaynaklı yakma olacağı da bir gerçek. Oda termostatı kullanımının Avrupa’da çok yüksek olduğunu ancak Türkiye’de henüz yaygın olmadığını söyleyen Gül, kombiyle konuşabilen akıllı sistemlerin evlerde yakıt tasarrufu sağlamanın yöntemlerinden biri olduğuna dikkat çekiyor. Artık akıllı kombi kitleri ile kombilerin akıllı telefonlar sayesinde uzaktan da yönetilebildiğini belirten Gül, “Evde olup olmadığınızı akıllı telefonunuz aracılığıyla anlıyor ve evinizin sıcaklık ayarlarını otomatik olarak yapabiliyor. Akıllı oda termostatları, yatarken sıcaklık fazla geldiğinde evin sıcaklığını yattığımız yerden telefonla düşürmeye, dışarıda olduğumuzda akşama kadar tasarruf edecek şekilde çalışmasına, eve gideceğimiz saatlerde ise yeniden sıcaklığı yükseltmeye olanak sağlayabiliyor. Bu sayede yüzde 30’lara varan bir toplam tasarruf potansiyelinden bahsedebiliriz” diyor.

Doğru bilinen yanlışlar

Kombilerin doğru şekilde kullanılmaması gereksiz enerji tüketiminin yaşanmasına neden oluyor. Cem Gül, “Türkiye’de kombi kullanımında sıkça uygulanan yanlışlar var. Evden çıkarken kombiyi kapatmak, gelince son sıcaklığa ayarlamak gibi doğru bilinen uygulamaların çoğu aslında işe yaramıyor. Tam tersi daha fazla enerji harcamamıza sebep olabiliyor” diyor. İGDAŞ Genel Müdürü Mehmet Çevik, “Evlerdeki ısı kaybını önlemek için pencerelerin PVC doğrama ve ısı cam yapılmasıyla yüzde 15 tasarruf edilebilir. Ayrıca radyatörlerde termostatik vana kullanarak da yüzde 14 civarında tasarruf yapılabilir. Radyatörlerin üzerinin uzun perdelerle örtülmemesi, radyatör önlerinin açık tutulması, eşyalarla kapatılmaması da tasarruf için, basit ama önemli tedbirler arasında yer alıyor” diyor.

‘Hem park, hem şarj’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kuruluşu İSPARK aracılığıyla yeni nesil elektrikli otomobiller için otoparklarda şarj üniteleri kuruyor. 2010’da çevre dostu elektrikli araçlara yönelik çalışmalara başlayan İSPARK, ilk etapta pilot olarak belirlenen beş otoparkında dolum ünitelerini kurmuştu. Devam eden yıllar içinde farklı üretici firmalarla görüşülerek bu sayı artırıldı. Beşiktaş Balmumcu Katlı Otoparkı, Bostancı Açık Otoparkı, Cihangir Katlı Otoparkı, Kadıköy Açık Otoparkı, Merter Katı Otoparkı ve Ümraniye Katlı Otoparkı’nın da aralarında bulunduğu 12 noktada şarj dolum üniteleri hazır hale getirildi. Her bir park alanında kurulan bazı istasyonlarda iki araç şarj edebiliyor. Projenin diğer açık ve katlı otoparklarda yaygınlaşması için fizibilite çalışmaları devam ediyor.

“İklim Meselesi” belgeseli 8 Ocak’ta

Dünyanın son dönemdeki en önemli konularından biri haline gelen iklim değişikliğinin Türkiye’deki izlerini inceleyen “İklim Meselesi” adlı belgesel, 8 Ocak Pazar günü 20.00’de National Geographic ekranlarında izleyiciyle buluşacak. Belgesel için Halit Ergenç ve Serenay Sarıkaya gibi isimler kamera karşısına geçti. Belgesel, iklim bilimci Prof. Dr. Levent Kurnaz, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli Yazarı Doç. Dr. Barış Karapınar gibi uzman görüşleri de içeriyor.

Merve Erdil – Hürriyet

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

2 Günde Bir Santral Devrede!

Bu yılın ilk yarısında 3 bin 452 megavat kapasitesinde 95 yeni elektrik üretim santrali devreye …