Emlak değerlerini 5’e katlayan Çanakkale 1915 Köprüsü limanlara kolay ulaşımla ticaretin üssü olacak. Bu yıl son çeyrekte ihaleye çıkacak köprü, Yap-İşlet Devret modeliyle gerçekleşecek. Şimdiden, Gelibolu-Lapseki’de araziler 450 bine kadar çıktı.
Marmara’nın etrafı Osmangazi, Yavuz Sultan Selim ve Çanakkale 1915 köprüleriyle adeta ulaşım ağlarıyla örülüyor. Bu yılın son çeyreğinde ihaleye çıkacak Çanakkale 1915, sanayinin yoğun olduğu bölgelerin limanlara kolay erişimini sağlayarak ihraç mallarının kısa sürede Avrupa’ya taşınmasına aracılık edecek. Köprü, tıpkı Osmangazi ve 3.köprü gibi kamu kaynağı kullanılmadan Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleştirilecek. İlk kazmanın gelecek yıl vurulması planlanan Çanakkale 1915, tamamlandığında bulunduğu bölgeye inşa edilmesi planlanan toplu konutlar, alışveriş merkezleri ve hastanelerle ekonomik değeri ve sosyal refahı da katlayacak.
ARAZİ FİYATLARI KATLANDI
Çanakkale 1915’in adı bile, şimdiden Gelibolu-Lapseki’deki fiyatları 5 kata kadar artırdı. Köprüye yaklaştıkça arazi fiyatları 450 bin liraya kadar çıktı. Bölgede arsa-arazi fiyat hareketliliğinin yıl sonuna kadar maksimum değeri bulması bekleniyor.Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da proje güzergahının belirlendiğini bildirdi. Köprüyle birlikte Avrupa’dan, Kapıkule’den, Trakya’dan gelen yük hareketini İstanbul’a yeni bir yük getirmeden Batı Akdeniz’e, Ege’ye yönlendireceklerini belirten Bakan Arslan, “Ayrıca yine İstanbul’un Avrupa yakasından Asya yakasına geçip Ege’ye inecek. Batı Akdeniz’e inecek yük hareketi de tam tersine Trakya üzerinden köprüyü kullanarak gitmiş olacak” dedi.
SÜTLÜCE’DE YÜKSEK PRİM
Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun ise Gelibolu tarafında en çok pirim yapan yerlerin Koruköy ve Burhanlı olduğunu belirtti. Erilkun, “Burhanlı’da metrekare fiyatı iki katına çıktı ve 30 TL’ye ulaştı. Koruköy’de ise 4.500 TL’ye ulaşan metrekare fiyatları 60-65 TL aralığında alıcı buluyor. Sütlücü’de ise bir dönüm arazi fiyatı 150 binden başlıyor ve köprüye yakınlık dereceğsine göre 450 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bolayır köyüne de talep çok yüksek” dedi.
İZMİR-İSTANBUL’A BAĞLANTI
Çanakkale Boğaz Köprüsü tamamlandığında, yapımı devam eden İzmir-İstanbul Otoyolu’na bağlanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı imar planına göre, köprünün ayaklarının inşa edileceği Lapseki ve Gelibolu bölgeleri daha şimdiden kentsel gelişim alanı ilan edildi. Bu bölgeler de dolaylı olarak imara açılmış oldu.
‘YPK KARARI HAZIRLANIYOR’
Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü için şu an Yüksek Planlama Kurulu kararı hazırlandığını ve bu yılın son çeyreğinde ihaleye çıkmayı planladıklarını belirterek, projeyi yap-işlet-devret (YİD) modeli ile kamu kaynağı kullanmadan yapacaklarını söyledi. Arslan, köprü üzerinde demiryolu bulunmayacağını, demiryolunun ekonomik olmayacağı kanısına vardıklarını söyledi.
‘DÜNYAYA MESAJ VERECEĞİZ’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yeni bir adım daha atarak Çanakkale’ye köprü yapacaklarını söylemişti. Erdoğan, “Dünyaya bir mesaj daha vereceğiz. Yeni bir adım daha geliyor inşallah. Çanakkale köprüsünün de inşallah hazırlıkları yapılıyor” demişti.