KPMG Türkiye tarafından ikincisi hazırlanan KPMG Türkiye 2015 İnşaat Yöneticileri Araştırması İnşaatın Rotası, sektörün 2023 hedeflerini ortaya koydu.
Araştırmada, 2023’e ilişkin hedeflerin realize edilebilmesi noktasında nelerin yapılması gerektiğine dikkat çekildi. Araştırma, inşaat yönetici ve profesyonellerine ‘fırsatlar’, ‘geliştirilmesi gereken alanlar’ başlıkları altında dokuz soru yöneltilerek gerçekleştirildi.
Araştırmaya katılanlar, inşaat ve altyapı sektörünü etkileyecek faktörleri, uluslararası düzeyde küresel ekonomik büyüme, ulusal düzeyde ise makroekonomik planlar, 2023 hedefleri ve yeni enerji kaynaklarına erişim olarak değerlendirdi. Altyapı ve taahhüt sektörünü yönlendiren konulardan hangisinin orta ve uzun vadede şirketlerin faaliyetleri üzerinde en büyük etkisi olacağı sorusuna, makroekonomik planlar ve 2023 planları hedefleri cevabını verenlerin oranı yüzde 29 ile ilk sırada yer aldı. Nüfus artışı diyen sektör temsilcilerinin oranı yüzde 18 ile ikinci sırada yer alırken, küresel ekonomik büyüme ve yeni enerji kaynaklarına erişim ise yüzde 14 ile üçüncü sırayı paylaştı. Araştırmaya katılanların yüzde 33’ü yurtiçi, yüzde 24’ü ise yurtdışı finansal krizleri büyük engel olarak görüyor.
KPMG Türkiye inşaat Sektörü Lideri ve Denetim Bölümü Şirket Ortağı ismail Önder Ünal, içsel ve dışsal siyasi krizlerin diğer başlıklara nazaran en çok endişe duyulan unsurlar olduğunu, 2015 yılı için hedeflenen bütçe rakamlarına ulaşılmasındaki en büyük tehdidin de siyasi krizler olarak görüldüğünü vurguluyor.
Ünal, yurtdışı finansal kriz ve yurtiçi finansal krizin, gerek finansman gerekse nakit akışı açısından inşaat firmalarının 2015 yılı hedeflerine ilişkin olarak bir diğer tehdit unsuru olarak görüldüğünü söylüyor.
Ekonomist