1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İstanbul’dan Büyük Göç Planı

İstanbul’u rahatlatacak göç planı. İstanbul’un en eski organize sanayi bölgelerinden İkitelli ve Dudullu Organize Sanayi Bölgelerinin taşınması için düğmeye basıldı.

istanbuldan-buyuk-goc-plani

Yaklaşık 200 bin kişinin çalıştığı her iki bölgenin Trakya’da Ergene Havzası’na taşınması gündeme geldi. Proje, aileleriyle birlikte en az 800 bin istanbullu’nun büyük göçüne neden olacak.

İkitelli ve Dudullu OSB’lerin şehir içinde kalmaları İstanbul’un trafik sorunlarını ağırlaştırırken, yarattığı çevre kirliliğiyle de vatandaşların tepkisini çekmesi İstanbul Valiliği’ni çözüm arayışına itti. İstanbul Valisi ve İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Avni Mutlu başkanlığında yaklaşık 1.5 ay önce yapılan toplantıda, iki bölgenin başka bir kente taşınması gündeme geldi. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Başkanı Nurettin Özdebir, İkitelli ve Dudullu’nun aşamalı olarak Ergene Havzası’nda inşa edilecek Islah OSB’lere taşınması önerisi getirdi.

Başkan Özdebir, Trakya Ergene Havzası’na kurulacak 7 Islah OSB arasında kalan araziye İkitelli ve Dudullu Organize Sanayi Bölgelerini taşımayı önerdi. İstanbul’da işgücü başta olmak üzere sanayinin üretim maliyetinin arttığına dikkat çekerek, taşınmanın hem üretim maliyetlerini düşüreceğini hem de kenti rahatlatacağını vurguladı. Bu önerinin ardından İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, konuyla ilgili çalışma yapması için İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nihat Tunalı’yı görevlendirdi. Söz konusu iki bölgede doğrudan 200 bin kişi istihdam edilirken, aileleriyle birlikte 800 bin kişilik bir nüfusu içine alıyor.

DUDULLU’DA TAŞINMA YOK, YATIRIMLAR SÜRÜYOR

Dudullu OSB Başkanı Murat Önay ise gelişmeler üzerine yaptığı açıklamada organize sanayi bölgelerinin taşınması gibi bir plan olmadığını belirterek, bölgede yatırımlara devam ettiklerini söyledi.

SEL VE DEPREM RİSKİ ALTINDA 160 BİN ÇALIŞAN

İkitelli OSB, 7 milyon metrekarelik alanı (700 hektar), 160 bin çalışanıyla Türkiye’nin en büyük OSB’lerinden birini oluşturuyor. Tam kapasiteyle çalıştığında 300 bin kişiye istihdam sağlayabilecek durumda olan OSB’deki 24 bin işletmenin yüzde 25’ini deri mamülleri, ayakkabı ve saraciye sektörü, yüzde 14’ünü makine yedek parça, yüzde 12’sini oto tamircileri oluşturuyor.

En son 2009 yılında Ayamama Deresi’nin taşması nedeniyle oluşan sel felaketiyle de gündeme gelen İkitelli OSB’nin jeolojik durum raporunda, “ …Mevcut yapılar depreme dayanıklı yapı teknikleri ile desteklenmeli, gerektiği taktirde zemin ve temel iyileştirme gibi mühendislik tedbirleri alınarak maksimum düzeyde yapı ve can güvenliği sağlanmalıdır. …. Bu alandaki mevcut binalarda depreme dayanıklı yapı teknikleri ile destekleme, zemin-temel iyileştirmeleri gibi üst düzeyde mühendislik tedbirleri alınarak maksimum seviyede yapı ve can güvenliği sağlanmalı ve risk minimuma indirilmelidir. Bölge sakinleri alanın hassasiyeti konusunda bilgilendirilmeli ve yapıların güvenliğini arttırıcı önlemler mümkün olabildiğince alınmalıdır” tespiti dikkat çekti.

28 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

Anadolu Yakasında şehir içinde kalan tek OSB olan Dudullu ise 2 milyon 650 bin metrekare yani 265 hektar alanda kurulu. 2 bin 300 firmanın faaliyet gösterdiği bölgede 28 bin kişi çalışıyor. Bünyesinde demir-çelik, madeni eşya, plastik oto yan sanayi ile oto sanayicilerinin yer aldığı 4 ayrı siteyi de barındıran bölge, 1995 yılında OSB statüsü kazanmıştı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM FIRSATI

İkitelli’nin taşınmasıyla boşalacak 700 hektarlık ve Dudullu’daki 265 hektarlık bölgenin ‘kentsel dönüşüm’ alanı ilan edilerek, deprem ve sel felaketlerine dayanıklı konut ve ticaret merkezi yapılabileceğine dikkat çekiliyor. Bölgenin sahibi olan sanayicilerin de elde edecekleri gelirin bir bölümüyle Ergene Havzası’nda alacakları yeni bölgeye yatırım yapabilecekleri vurgulanıyor.

NEDEN TAŞINACAK?

Hükümet, İstanbul’u orta ve uzun vadede ticaret, kültür ve turizm kenti yapmayı hedeflerken, kent içinde kalan sanayi tesislerinin taşınmasına dair ilk işaret 2009 yılında dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’den gelmişti. Ergün, Ayamama Deresi’nin taşmasıyla sel felaketine maruz kalan sanayi tesisleriyle ilgili olarak, İstanbul’un plan çalışmaları kapsamında zaten sanayi tesislerinin büyük bölümünün kent dışına taşınmasını öngördüklerini belirterek şöyle demişti:

“Hatta İstanbul’un yetmeyeceği düşünülerek Kastamonu, Bursa, Yalova ve Bilecik’e kadar olan bölgeyi sanayi havzası olarak değerlendirip, İstanbul’daki tesisleri bu havzaya yerleştireceğiz. Sanayi alanları artık İstanbul dışına çıkarılıyor. Bu havza İstanbul’a kolay entegre olacak. Taşınma için ayrı bir planlama ve taşınma teşvikleri ile özel krediler de sağlanacak. İstanbul’un artık taşıyamayacağı yükler var. İstanbul bu kadar sanayi yükünü taşımakta da zorlanıyor.”

ERGENE TARIM ARAZİSİ!

Tekirdağ’da yer alan Ergene Havzası’nda sanayi tesislerinin yarattığı kirliliği önlemek için 7 tane ‘ıslah organize sanayi bölgesi’ kurulması planlanıyor. Ancak bu OSB’ler arasında boşluklar bulunuyor. OSBÜK Başkanı Özdebir, arada kalan bu boş arazilerin İkitelli ve Dudullu sanayisine tahsis edilebileceğini belirtirken, İkitelli’deki dökümcülerden başlayarak taşınmanın sağlanabileceğini söyledi. Bunun sanayici için de avantajlı olacağını ifade eden Özdebir, iş güvenliği kanunu ile getirilen yeni şartlara uyum sıkıntısının ortadan kalkacağı gibi sanayicinin üretim maliyetinin de düşeceğini savundu.

Ancak Ergene Havzası’nda yıllardır yaşanan kirlilik hem vatandaşların hem de sivil toplum kuruluşlarının tepkisine neden olurken, verimli bu topraklara yeni sanayi tesisleri yapılmasına ciddi itirazlar gelmesi bekleniyor.

AYSEL ALP/ANKARA
Hürriyet

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Fi-Yapı’nın Bitiremediği Engelliler Koleji’ne Avni Mutlu El Attı!

Fikret İnan Engelliler Koleji de Fi-Yapı mağduru oldu. 2009 yalında temeli atılan okul aradan geçen …