1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Dönüşümün Molozları ile 3. Havalimanı Yapılacak!

İstanbul’da kentsel dönüşümde ortaya çıkan inşaat atıkları, geri kazanım tesislerinde yeniden işlenerek üçüncü havaalanı ve İstanbul Boğazı’na yapılması planlanan köprünün inşasında dolgu malzemesi olarak kullanılacak.

donusumun-molozlari-ile-3-havalimani-yapilacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 20 yıllık kentsel dönüşüm sürecinde ortaya çıkacak inşaat ve yıkıntı atıklarının geri dönüştürülerek, kullanılmasını teşvik edecek. Geri dönüştürülecek malzemeler, yol ve diğer altyapı işlerinde dolgu malzemesi, beton parke, bahçe ve yol bordür taşı, bisiklet, yürüme yolu ve tenis kortu alt malzemesi olarak kullanılabilecek.

Yıkımlar sırasında ortaya çıkan hafriyat atığındaki organik toprak, park ve bahçe düzenlemelerinde, çok büyük miktarlarda olması halinde ise tarımsal faaliyetlerde değerlendirilebilecek. Böylece uzun sürede oluşan ve kıymetli olan organik toprağın hafriyatla karışıp heba olması önlenecek.

Geri kazanım tesisi kurulmasının teşvik edilmesi amacıyla, inşaat geri dönüşüm malzemelerinin pazarı oluşturulacak. Bu kapsamda, inşaat atıklarından elde edilen geri dönüşüm malzemelerinin kullanım alanları belirlenerek, bunların değerlendirilmesinin önü açılacak. Bakanlık, kamu kurum ve kuruluşlarına, kentsel dönüşüm kapsamında ortaya çıkan inşaat atıklarından elde edilen geri dönüşüm malzemelerini kullanma zorunluluğu getirecek. Belediye, il özel idareleri gibi kurumlar, yapacakları inşaat faaliyetlerinde bu malzemeleri değerlendirecek.

Kentsel dönüşüm kapsamında İstanbul’da yıkılacak binaların molozlarından elde edilen malzemeler de Arnavutköy-Göktürk-Çatalca yollarının birleştiği kavşaktaki 3 bin 500 hektarlık bölgeye yapılacak üçüncü havaalanında da kullanılacak. Havaalanı pistlerinin altındaki zayıf betonlarda, bu malzemeler değerlendirilecek. Karayollarının kenarlarında koruyucu beton olarak da kullanılabilen bu malzemeler, İstanbul’da Garipçe- Poyrazköy arasında yapılması planlanan üçüncü boğaz köprüsünün yan yollarında dolgu malzemesi olarak kullanılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da Eskişehir yolunda yapılacak yeni binasının uygun yerlerinde geri dönüşüm malzemesi kullanarak, kurumlara örnek olacak. Hafriyat toprağı da bakanlık binasının bahçe düzenlemelerinde değerlendirilecek. İnşaat yıkıntı atıklarının geri dönüşümü ve hafriyat toprağı kullanımıyla, bunların depolanarak çevreyi kirletmesi de önlenmiş olacak.

Bakanlık, inşaat atıklarının, geri dönüşüm merkezleri dışına götürülmesi ve istenmeyen yerlere dökülmemesini, getireceği sıkı tedbirlerle önleyecek. Bu kapsamda, sarı olmasına karar verilen taşıma araçları, üzerlerine yerleştirilecek cihazlarla uydudan takip edilecek. Atıkların, belirlenen alanların dışına çıkarılması durumunda firmaya, kanun uyarınca ceza verilecek.

Kaynak: CİHAN

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İstanbul’da 35 Bin Binada İnceleme: 15 Bini Riskli Çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Afetlere Karşı Dayanıklı İstanbul isimli projesini tanıttı, megakentte 35 …