2012’de konut sektöründe beklenen büyüme oranlarına ulaşılamazken satılmayı bekleyen 800 bin konut olduğu açıklandı.
GYODER Başkanı Işık Gökkaya, inşaatların durması halinde ekonominin darboğaza gireceğini belirterek, “Bu konutlar iki yıl içinde eritilebilir.” dedi.
Gayrimenkul Yatırım Ortakları Derneği (GYODER), gayrimenkul sektörüne ilişkin “2012 Yılı Genel Değerlendirmesi ve 2013 Yılı Öngörüleri” başlıklı raporu düzenlenen bir basın toplantısı ile açıkladı.
Toplantıda, konutta arz fazlası olduğu yönündeki söylemleri değerlendiren GYODER Başkanı Işık Gökkaya şu anda bitmiş, projesi devam eden veya ruhsatı alınmış 800 bin civarında bir konut stoku olduğunu söyledi.
Bu konutların iki yıllık bir satış sürecinde eritilebileceğini belirten Gökkaya, konut üretiminin durması halinde Türkiye’nin darboğaza gireceğini ifade etti. 2012 yılında ekonomi ve inşaat sektöründeki büyüme rakamlarını da ele alan Gökkaya, ekonomiyi soğutma politikaları ile birlikte ekonomik büyümenin yüzde 3,0 gerçekleştiğini, 2012 yılında inşaat sektörünün ise bunun altında bir büyüme seyrederek yüzde 1,0-1,5 arasında bir büyüme gerçekleştiğini ifade etti. Raporda konut sektöründe yıl içinde performansın zayıf kalmasında en etkili faktörler olarak yıl içinde konutların KDV oranına ilişkin belirsizlik, tapu harçlarının artırılması, konut kredilerindeki genişlemenin kontrolü ve diğer sıkılaştırıcı önlemlerle etkili olduğu vurgulanıyor. 2013 yılının inşaat sektörü için 2012 yılından daha iyi geçeceği tahmin ediliyor.
2013 yılında Türkiye ekonomisinde kademeli olarak bir toparlanma beklerken inşaat sektöründe bu rakamın 5-6 olması öngörülüyor. 2012 yılında birçok projenin belirsizlikten dolayı rafa kalktığını hatırlatan Gökkaya 2013 yılında bu belirsizliklerin giderilecek olmasının sektörün ilerlemesinde etkili olacağını söyledi. Gökkaya; “Türkiye’de 200 bin geçici müteahhitlik belgesi var. Bu rakam Almanya’da 2 bin 500. Elbette ki tüketiciyi korumak için bazı önlemler almak gerekiyor. Biz bu konuda hemfikiriz. Türkiye’de yüzde 20-25 oranında konut, maketten satılıyor. Eğer böyle olmazsa fiyatlar tüketiciye yansıyacak. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın son açıklamaları maketten ev satışının yasaklanmayacağını, belirli düzenlemelerin getirileceğini gösteriyor. Konutta faizlerin düşmesi belirsizliği ortadan kaldıracaktır. 2013 yılında inşaat sektörü Türkiye’nin genel büyümesinin üzerinde bir oran yakalayacaktır.” dedi. Raporda konut sektörüne dair 2012-2013 yıllarına dair öne çıkan diğer başlıklarsa şöyle: 2012 yılında mevcut konut fiyatları ve kiralar Türkiye genelinde enflasyon üzerinde arttı, yeni konut fiyat artışı sınırlı kaldı.
Konut fiyatları alım için uygun seviyede. 2013 yılında beklenen konut talebi ve yeni konut arzları çerçevesinde konut fiyatlarında artış sınırlı kalır. 2013 yılında KDV düzenlemesi (tüm konut satışlarında yüzde 18’e çıkarılması) yapılması halinde vergi artışı kadar konut fiyatlarında artış (tüketiciye ilave yük) 2012 yılında eylül ayında 1,89 milyon kişiyi istihdam eden sektörün 2013 yılında da göreceli olarak yüksek olması beklenmekte. İşsizlik oranının ise yüzde 8,9 olması tahmin ediliyor. 2012 yılında 55,0 milyar dolar olan cari açığın 2013 yılında 60,7 milyar olacağı bekleniyor. Fakat uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından Türkiye’nin notunun artırılmasından sonra cari açığın finansmanında bir sorun yaşanması beklenmemekte.
Kaynak: Emlakofis