ORMAN Genel Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliğiyle geliştirilen proje kapsamında Denizli’de 17’si doğal, 3’ü yapay toplam 20 trüf mantarı ormanı oluşturulmak için ilk adımlar atıldı. Köküne trüf mantarı aşılanmış meşe fidanları toprakla buluşturuldu. Fransa’da gurmelerin tercih ettiği, ’kralların yiyeceği’ ve ’siyah elmas’ olarak bilinen, Avrupa’da kilosu 1000 eurodan başlayan fiyatla satılan trüf mantarı projesiyle, 5 yıl içinde yaklaşık 20 milyon lira gelir elde edilmesi hedefleniyor.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Aziz Türkoğlu’nun yaptığı araştırma, trüf mantarının bölgede sadece Denizli’de doğal olarak ormanlık alanlarda yetiştiğini ortaya koydu. Bu araştırmanın ardından Orman Genel Müdürlüğü ile Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliğinde, Denizli yöresinde yetişen doğal trüf mantarları üzerinde çalışmalar yapıldı. Çalışmayla, ’Doğal ve Yapay Trüf Ormanlarının Oluşturulması’ projesi geliştirildi.
Proje çerçevesinde Doç. Dr. Aziz Türkoğlu ve ekibi tarafından, ormanlık alana dikilecek olan 2 bin meşe fidanının köküne trüf mantarı aşılaması yapıldı. Ardından da bu fidanlar Denizli’de toprakla buluşturularak, dünyada ’kralların yiyeceği’ ve ’siyah elmas’ olarak bilinen trüf mantarının yetiştirileceği 20 ayrı orman oluşturulacak. Ayrıca, proje kapsamında, 5 ila 20 santimetre derinliğinde ağacın köküne bağlı olarak yetiştiği ve sadece özel eğitimli köpekler tarafından bulunabilen trüf mantarı konusunda 60 orman işçisine eğitim verilerek, ’trüf avcıları’ yetiştirilecek.
İLK FİDANLAR TOPRAKLA BULUŞTU
Köküne trüf mantarı aşılanmış meşe fidanları Denizli Cankurtaran mevkiindeki ormanın 7 hektarlık kısmında düzenlenen törenle toprakla buluşturuldu. Törene katılan Denizli Valisi Abdülkadir Demir ve diğer davetliler, Avrupa’da kilosu 3 bin euroya kadar alıcı bulan trüf mantarının tadına baktı.
Projenin yürütücüsü Doç. Dr. Aziz Türkoğlu, trüf mantarının Akdeniz ikliminde doğal olarak yetiştiğini belirterek, “Trüf mantarı Avrupa’da çok bilinmekte. Ülkemizde ise bilinmediği için domuzlar tarafından tüketiliyor. Yapacağımız çalışmalarla bu doğal alanları kontrol altına alıp, güçlendirmeyi planlıyoruz. Ayrıca boş olan yerleri de daha kıymetli olan trüf aşılı fidanlar dikerek üretimi amaçlıyoruz. Projemiz diğer bölgelere de hızlı bir şekilde yayılacak” dedi.
TÜRKİYE’DE İLK KEZ DENİZLİ’DE YETİŞTİRİLECEK
Vali Abdülkadir Demir ise Türkiye’de trüf mantarının dikiminin ilk kez Denizli’de yapıldığını söyledi. Trüf mantarının Avrupa’da özellikle Fransa’da çok kullanıldığını ve gurmelerin çok tercih ettiği bir mantar türü olduğunu ifade eden Demir, “Denizli’de ormanlık alanlarda doğal olarak bulunduğunu bilim adamları tespit etmişler. Biz de proje kapsamında fidan dikimini yaparak ilk etapta bu mantarı oluşturacağız. 5 yıl içinde burada yaklaşık 20 milyon TL’lik bir gelir oluşturacak bir kapasitenin olduğu görülüyor. Kilosu 1000 eurodan başlayan piyasası var. İhraç edebilme imkanı var. Denizli’nin 11 bin kilometrekarelik yüz ölçüme sahip olduğunu, bununda yüzde 47’sinin ormanlarla kaplı olduğunu düşününce gelecek anlamda önemli bir gelir olacağı düşünülüyor. Ortak bir çalışmayla bunu başlattık. Bu deneme çalışmasından sonra yaygınlaştırılması yapılacak. Ülkemiz için önemli bir gelir kaynağına kavuşacak” diye konuştu.
KÖYLÜLERE GELİR KAPISI
Orman Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Çiftçi de trüf mantarı yetiştirme konusunda Denizli’nin projede pilot bölge seçildiğini söyledi. Çiftçi, “İlk adımı attık. Bu işi orman köylüleriyle yapacağız. Onların gelirleri büyük oranda artacak. Ormanı da korumuş olacaklar” dedi.
Proje ekibinden yer alan ve mantar avcısı olarak tanınan Niyazi Uluçoban ise İspanya’dan getirdiği ’Drahthaar’ cinsi köpeği tanıttı. Uluçoban, ’Tom’ isimli köpeğinin trüf mantarı bulma konusunda uzman olduğunu ve onunla birlikte çalıştıklarını söyledi.
Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA)