Zonguldak’ta gerçekleştirilen kaçak kömür ocağını teşvik iddiasıyla ilgili operayonda bürolarına baskın düzenlenen şirketin sahibi : Bu ocaklarda çalışanlar aç mı gezsin, Bu insanlar çalışmazsa sosyal patlama olur” iddiasında bulundu.
Zonguldak’ta gerçekleştirilen kaçak ömür ocağını teşvik iddiasıyla ilgili operasyonlarda bürolarına baskın düzenlenen şirketin yönetim kurulu üyesi Erdoğan Demir, ”Kaçak kömür ocaklarında çalışanlar aç mı gezsin? Bu insanlar çalışmazsa sosyal patlama olur. Ekonomiyi bunlar ayakta tutuyor. Ben kaçak çalışsınlar demiyorum ama bunlara yasal çözüm bulunsun” dedi.
Demir, düzenlediği basın toplantısında, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince sabah saatlerinde yapılan operasyonda evlerinin aranmadığını, iş yerlerindeki kantar fişleri, irsaliye ve hesap defterleriyle güvenlik kamerası görüntülerine el konulduğunu söyledi.
Kentteki kaçak kömür ocaklarında 4 bin kişinin çalıştığını savunan Demir, şunları kaydetti:
”Kaçak kömür ocağını teşvik iddiasıyla bütün bürolarımıza eş zamanlı baskın düzenlendi. Kentteki 22 sahada 900 kaçak kömür ocağı var, bunları biz 3 ayda bir yetkili makamlara bildiririz. 50 yıldır kaçak kömür ocaklarını imha ettiniz mi, bu insanlar ne yiyecek orada? Onlar sokağa çıktığında burayı Hakkari’ye Yüksekova’ya mı çevirmeye çalışıyorlar. Kaçak kömür ocaklarına çözüm bulun, bu insanların ekmek parsıyla niye uğraşıyorsunuz? Ben sahamda kaçakçıları resmileştirmek için taşeronluk verdim. Ben o insanların ailelerine rızklarını helaliyle getirmeleri için risk aldım. Orada kaza olduğu zaman, ben ve şirketlerim sorumludur. Siz kaçakçılıkları sokağa mı dökmek istiyorsunuz? Benim en ufak bir açığım olsun Zonguldak’ı terk ederim.”
-İş adamının iddiaları-
Demir, olayla ilgili hiçbir şirket yöneticisinin ve çalışanın gözaltına alınmadığı savunarak, ”Ben Emniyet Müdürünün yanına giderek ifade vermem. Benim ona güvenim yok. Bizim hizipleşmemiz var. Ben, ‘burada kaçak ocak var’ derim ama o adamın ekmeğiyle de oynamam. Vatandaşlık görevimi yaparım. Sözleşmem gereği ben kaçak ocaklarını bildirmekle yükümlüyüm, gereğini devlet yapacak. Ben sana bildirmedim mi, bildirdim. Niye gereğini yapmıyorsun?” diye konuştu.
Kaçak maden ocakları konusunun yasal bir zemine getirilmesi gerektiğini ileri süren Demir, şöyle devam etti:
”Kaçak kömür ocağı sahibinin kömürü benim kantarımda tartılmış, kömürün numunesini bizim laboratuvarımızda yaptırmış, ne var bunda? Kaçak kömür ocaklarında çalışanlar aç mı gezsin? Bu insanlar çalışmazsa sosyal patlama olur. Ekonomiyi bunlar ayakta tutuyor. Ben kaçak çalışsınlar demiyorum ama bunlara yasal çözüm bulunsun. Emniyet Müdürü kasıtlı davranıyor. 22 sahadan bir tek bizim şirketimize geliyorlar. Benim sahamda 60 kaçak kömür ocağı varsa diğer sahalarla birlikte toplam 900 kaçak işletme mevcut.”
Demir, basın toplantısında İl Emniyet Müdürü hakkında çeşitli iddialarda bulunarak, yargıya güvendiğini kaydetti.
Bir ihbar mektubunu değerlendiren İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, söz konusu şirket ile kiraladığı kömür sahasında faaliyet gösteren bazı taşeron firmaların, kaçak maden ocaklarından kömür satın alarak bunları teşvik ettiği iddiasıyla eş zamanlı operasyon düzenlenmişti.
Kaynak: AA