2009’da ilçe olan az katlı, lüks yapılaşmanın ağırlıklı olduğu hangi ilçe İstanbul’un markası olma yolunda?
1999 depreminden sonra zemin etütleri açıklamalarına göre en sağlam bölgelerin arasına adını yazdıran Çekmeköy, mucize gibi dönüşümü ile lüks ve ultra lüks sitelerle, yaşam kalitesi yüksek bir kent görünümüne geldi. 2009 yılında ilçe olan ve İstanbul’un yüzölçümü bakımından 5. büyük ilçesi Çekmeköy, marka değerini artırmaya yönelik çalışmalarına devam ediyor.
Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, “Bölgede ezber bozan çalışmalar yaptık. Altyapı ve üstyapı çalışmalarını 3 yılda tamamladık” dedi.
Çekmeköy’de arazi fiyatlarının ilçe içinde de bölgelere göre değişiklik gösterdiğini belirten Poyraz, “Ana arterlerdeki araziler ile köylerdeki arazilerin fiyatları arasında farklılıklar var. Geçtiğimiz aylarda temeli atılan metronun ardından emlak fiyatlarında hareketlenme oldu. 38 ay içinde hizmete sunulması planlanan bu proje ile Çekmeköy’ün marka değeri daha da artacak. Bu durum emlak sektörüne de yansıyacak” dedi
ENDÜSTRİYEL YATIRIMA GEÇİT VERİLMEYECEK
Sinpaş, Sur Yapı, DAP Yapı, Ant Yapı gibi büyük firmaların yatırımlarından sonra endüstriyel yatırımların önünün kesildiği Çekmeköy’de belediye tarafından da doğru yatırımların yapılmasına özen gösteriliyor. Çekmeköy’ün en büyük hazinesinin doğası ve yeşili olduğunu söyleyen Poyraz, “Bu anlayışla endüstriyel yatırımlara izin vermiyoruz. Daha önce kurulmuş olan işletmelerin denetimlerini de aksatmadan yaparak gerekli tüm önlemlerin alınması hususunda titizlikle çalışıyoruz” diye konuştu. İlçede sahip olunan doğanın turizm kaynağı olmasını istediklerini ve bu yönde çalışma yaptıklarını da belirten Başkan Poyraz, “Yatırımcıları davet ediyoruz” diye konuştu.
ÇEKMEKÖY’DE NELER OLUYOR?
EĞİTİM
‘Eğitim Vadisi’ kapsamında bölgede; 9 anaokulu, 3 Anadolu lisesi, TOKİ’nin yaptırdığı 1 düz lise, 3 ilköğretim okulu ve 1 imam hatip orta okulu, 1 imam hatip anadolu lisesi ve 1 imam hatip lisesi yapıldı. 3 yılda da Çekmeköy’de bir üniversite açılacak.
ULAŞIM
2015 yılında hizmete girmesi planlanan metro ile Çekmeköylüler artık İstanbul’un her bölgesi ile entegre olacak.
TURİZM
İlçe merkezindeki altyapı çalışmaları tamamlanırken Riva Deresi ıslahı ile yepyeni bir proje başlatıldı. Proje ile Riva Deresi’nin turizme açılması hedefleniyor.
SOSYAL YAŞAM
50 park, 6 aile sağlığı merkezi, 2 kültür merkezi bulunan ilçede 2 kültür merkezi, 1 yüzme havuzlu spor kompleksi ve devlet hastanesinin inşaatı sürüyor
RUHSAT ALMA SÜRECİ KOLAYLAŞTI
Kaçak yapılanmayı önlemek için ruhsat alma sürecini kolaylaştırdıklarını belirten Başkan Poyraz, imar planlarına uygun olarak hazırlanan projelerin işlemlerini hızlı bir şekilde yaparak, vatandaşların kaçak yollara başvurma bahanelerini ortadan kaldırdıklarını söyledi. Başkan Poyraz “Yeni yapılanma sürecindeki Çekmeköy’de 2011 yılında 973 adet yapı ruhsatı, 488 yapı kullanma izin belgesi verildi. Bunların dışında izinsiz yapılmak istenen hiçbir yapıya müsaade etmedik. Ayrıca ‘360º Çekmeköy’ projemizle ilçenin her noktası sistemimizde görülüyor” dedi.
KİMLİK KARTI
Yüzölçümü: 14 bin hektar
Nüfus: 187 bin
Bina Sayısı: 19.889
İşyeri sayısı: 2120
2012 verilen ruhsat sayısı: 544 İmar Ruhsatı
Yelda AKGÜN / HABERTÜRK