Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Türk inşaat sektöründe büyük sorunlar yaşandığını dile getirerek; “Türkiye’de inşaat sektöründe konut arzı ve stoklardan oluşan varlık balonu patlamaya aday” dedi.
İnşaat sektöründe tehlike çanlarının çaldığını ve yıkımın eşiğine gelindiğini belirten Oran, şöyle konuştu: “AKP’nin iktidarı boyunca ekonomiyi canlandırmak, krizleri aşmak amacıyla hem doğrudan devlet imkanları hem de dolaylı olarak desteklediği konut sektöründe oluşturulan balon patladı, patlayacak.” Küresel krizin kronikleşmesiyle finansman-arz-talep zincirinin kopma noktasına geldiğini ve hükümetin ekonomi yönetimiyle birlikte inşaat sektörünün hızla yıkıma doğru sürüklendiğini anlatan Oran, şunları söyledi: “İç talepteki hızlı daralma ile ekonomide sert frenin en fazla olumsuz etkilediği sektörlerin başında inşaat geliyor.Sektörde arz-talep-stok dengesizliği kaynaklı ciddi riskler oluştu, dengeler altüst oldu. Gelecekteki talebe yönelik üretim yapan inşaat sektörü, istediği talebi yakalayamaması nedeniyle sıkıntıda. Fi Yapı, bu süreçte zincirin ilk kopan halkası oldu. Gelecek beklentilerine göre yapılan yatırımların nakde dönüştürülememesi, izleyen günlerde sektörde daha fazla firmanın finansal sıkıntıya düşmesine yol açacak.”
“Türkiye’de inşaat sektöründe konut arzı ve stoklardan oluşan varlık balonu patlamaya aday” diyen Oran, fırtınalı havada önlem alınmadan çok fazla derine inildiğini, artık ipin ucunun kaçtığını söyledi.
“Oluşan arz fazlası, buna karşılık talebin hepten düşmesi ve ortaya çıkan diğer yapısal sorunlarla sektöründe büyüme durma noktasına geldi” diyen Oran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektörde geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 15.5, ikinci çeyrekte yüzde 11.3 olan büyüme oranı bu yıl ilk çeyrekte yüzde 2.7’ye düştü, ikinci çeyrekte ise sadece yüzde 0.4 oldu. Bu eğilimin devam etmesiyle sektördeki büyüme trendinin izleyen dönemde negatife dönmesi bekleniyor.”
TOKİ’nin sosyal konutların yanında lüks konutlarda ürettiğine dikkat çeken Oran, TOKİ’nin devlet desteğini arkasına alarak piyasada haksız rekabete de yol açtığını vurguladı. “Özel firmalar açısından var olan bu orantısız durum gündemdeki KDV düzenlemesi ile daha da pekiştiriliyor.Kentsel dönüşüm alanlarına tanınacak istisnalar TOKİ’ye yarayacak, küçük firmaların işini daha da zorlaştıracak” diyen Oran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Küresel krizin kronikleştiği bu süreçte, inşaat sektöründe şişirilen balon patlamak üzere ve sektör hızla yıkıma doğru sürükleniyor.Barter ve tedarikçilerin alacaklarını karşılamak için piyasaya düşük fiyatla konut sürmesi de beklenilen hedefler ve satış cirolarına ulaşılmasını engelliyor”
Bazı inşaat şirketi sahiplerinin Başbakan ile yaptığı baş başa görüşmeler neticesinde inşaat sektöründeki tansiyonun yükseldiğini anlatan Oran, sözlerini şöyle tamamladı: “Hükümetin acilen gerekli adımları atması gerektiği de ortadadır. Bu krizin devamının gelmemesi, banker krizinden sonra yeni bir maket ev krizi yaşanmaması için hükümetin bu konuyu zaman geçirmeksizin dikkatle ve ciddiyetle ele alması gerekmektedir.Şişirilen konut balonunun ekonomiye getireceği katkının sürekliliği olmadığı gibi bir süre sonra patladığı gerçeği, dünyadaki örnekleriyle sabit. Yaklaşık 4 yıldır bir şekilde devam eden küresel ekonomik kriz de bizatihi bu tür bir olayla başladı. Mortgage kredileri ile şişirilen balonun ABD’de patlaması tüm dünya ekonomisini etkisine alan bir krize yol açtı.”