Bankalardan borç talep eden, ev kiralamak veya işe girmek isteyen Risk Raporu’nu getirmek zorunda.
Kredi Kayıt Bürosu (KKB), 25 milyon kişinin kredi ve kart bilgilerini hem bireyler hem de kurumların hizmetine sundu. Bundan böyle, bankalardan borç talep eden, ev kiralamak veya işe girmek isteyen Risk Raporu’nu getirmek zorunda. Raporu temiz olmayan kredi kullanamayacak, ev kiralayamayacak, dükkan açamayacak hatta işe bile giremeyecek.
Kredi Kayıt Bürosu’ndaki 25 milyon kişiye ait risk bilgileri artık sadece bankalarda değil, günlük hayatın her aşamasında kullanılacak.
Bugün’ün haberine göre, Kredi Kayıt Bürosu (KKB), bugüne kadar 25 milyon kişinin kredi ve kart bilgilerini sadece bankalarla paylaşıyordu.
10 Eylül itibariyle hem bireyler hem de kurumların hizmetine sundu. “Risk Raporu”, bankalardan birkaç dakika içinde alınabilecek.
Bundan böyle kişilerin kredi kartı bilgileri, kart ödemesini zamanında yapıp yapmadığı, faturalarını ödeyip ödemediği KKB’den öğrenilebilecek.
Böylece kişilerin bütün finansal durumu ve borç ödeme alışkanlıkları şeffalık kazanacak ve ev kiralarken, borç alıp verirken, yeni iş kurarken, kısacası bütün üçüncü kişilerle olan finansal ilişkilerde şeffaflık olacak.
Kredi Kayıt Bürosu’nda tutulan bilgiler, kişilerin onayı halinde talep edene verilebilecek. Yani, bir kişi herhangi birinin bilgisini, kendi onayı olmadan alamayacak.
Şimdilik sadece bankalar aracılığıyla bu bilgilere ulaşılabilirken, yakında internet, akıllı telefon gibi farklı kanallardan da bu bilgilere ulaşılacak.
Altyapı çalışmalarının ardından cep telefonundan su faturasına, doğalgaz ve vergi ödemelerine kadar birçok bilgi risk raporunda yer alacak.
Raporu temiz olmayan kredi kullanamayacak, ev kiralayamayacak, dükkan açamayacak hatta işe bile giremeyecek.
Yurtdışında da kullanılan risk raporu uygulaması, en çok evini kiraya verenlerle kredi kullandıracak şirketler tarafından kullanılıyor.
CNN Türk