1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İznik Çinileriyle Mimar Sinan Parkı!

Anikya İznik Çini’nin sahipleri Nejla Anıl ve Sevinç Öztürk, iki kadın girişimci olarak en güncel mimari projelere en eski yöntemlerle İznik çinileri üretip uyguluyor…

anikya iznik çinileri, emlak konut mimar sinan parkı, Mimar Sinan Camii, mimar sinan parkı, mimar sinan parkı iznik çinileri

En son Mimar Sinan Camii ile Hazreti Ali Camii’nin çinileri onların imalathanesinden çıktı. Nejla Arul, “Yeşil Türbe’nin restorasyonu, Astana Camii’nin çinileri en önemli projelerimiz oldu. Son projelerimiz ise Mi-mar Sinan Parkı ve Camii’ndeki çiniler ile Hazreti Ali Camü’nin çinileri oldu. İkisini de Başbakanımızın çok yakından takip etti ve açılışını bizzat yaptı” diyor. Mimar Sinan Cami’nde Hilmi Şenel’in tasarladığı çinileri ürettiklerini söyleyen Nejla Anıl, burada mihrap, mimber ve minare çinilerini ürettiklerini belirtiyor. Arul, Mimar Sinan Cami’nin parkının tamamına yayılan tematik projeyle ilgili olarak da şunları söylüyor:

Sinan’ı gençlere anlattık

Emlak Konut yönetimi bu parkın Mimar Sinan üe kimliklendirilmesini istedi. Bunun da İznik çinileriyle yapılmasını düşünmüşler. Biz de ‘çinili tematik park’ tasarladık. Parkın girişinden yürüme yollarına, çeşme, havuz, köprü gibi bölümlerin etrafına çinilerle Mimar Sinanı anlatan bazı panolar koyduk. Çocuklara ve gençlere Mimar Sinan’ın en güzel şekilde anlatmak bizim için çok önemliydi. Mimar Sinan’ın esenleri üzerinden ‘mimarlığını ve mühendisliği’ anlattık. Çocuklara ve gençlere de ‘ilham verebiliriz’ diye düşündük. Girişte Selimiye Camii’ni tanıtarak başladık, mührünü hayatım orada gösterdik. ‘Mimar Sinan’ başlıklı bir harita hazırladık ve eserlerinin büyük bölümünü bu harita üzerine yerleştirdik. Kronolojik olarak eserlerini çimlerle gösterdik. Şehzade, Mihrimah, Rüstempaşa camileri, Hürrem Sultan Hamamı, yaptığı kervansaraylar, su kemerleri, köprüler, Kabe revakları; hepsini park içine yerleştirdik. Her bina türünden bir örnek olsun istedik ama camüer ağırlıklı oldu. Çünkü bu konuda çok eser vermiş.

Hikayelerini de yazdık

Mimar Sinan, kendisi de eserlerinde çimleri çok kullanmış. Biz de onun eserlerinin hikayelerini çinilere yanısttık. 46 dönümlük bir alana yaydık. Toplamda 19 pano için 100 metrekareyi aşan çini çalışması yapmış olduk. Mimar Sinan Camii Mimar Sinan’ı hatırlatmak için çok güzel bir proje oldu. Mimar Sinan bir dahidir ve zaten aşılamaz. Hazreti Ali Camii’nde daha sade çiniler kullandık. Yavuz Selim Camii’nden esinlendik. Onun mimarı Acem Ah ve Kanuni tarafından yaptırılmış. Hazreti Ah Camii’nde ilginç bir durum da çıktı ortaya. Çimlerde ‘san lacivert’ öne çıktı çünkü o dönemde bu renkler modaymış.

Hürriyet

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.