1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Huzurevlerinin Yerini Butik Otel Tipi Huzurlu Evler Alacak!

Yaşlanma Ulusal Eylem Planı’nın Uygulama Programı taslağına göre, yaşlıların huzurevleri yerine 3-4 kişinin ikamet ettiği ihtisaslaşmış butik otel tipi konutlar olan ”huzurlu evler”de yaşaması sağlanacak

butik otel tipi huzurlu evler, Huzurevleri, huzurlu evler, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü

Taslağa göre, ”yaş dostu kentler” oluşturulacak, yaşlılara bakım hizmeti verme koşulunun kapsamı genişletilecek ve bu bireylere eğitim verilecek.

Yaşlılara gün içinde, lokal gibi hizmet veren yaşlı hizmet merkezleri açılacak. Evinde yaşayan yaşlılara yönelik elektronik ikaz ya da yardım cihazları ile ulaşabilecekleri acil çağrı merkezleri oluşturulacak.

2007’de kabul edilen ”Türkiye’de Yaşlıların Durumu ve Yaşlanma Ulusal Eylem Planı”nda yer alan eylemlerin uygulamaya geçirilebilmesi ve önceliklerin tespiti amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, Yaşlanma Ulusal Eylem Planı Uygulama Programı Taslağı hazırlandı. Taslak, düzenlenen toplantıyla 50 farklı kurum ve kuruluş temsilcisi tarafından değerlendirildi.

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, AA muhabirine Ulusal Eylem Planı Uygulama taslağıyla ilgili bilgi verdi.

Yaşlıların çocukları ve torunlarıyla birlikte yaşamak istediklerini dile getiren Çiftçi, bu sebeple taslaktaki en önemli maddenin ”yaş dostu kentler”in oluşturulması olduğunu söyledi.

Şehirlerde özellikle genç ve yaşlıyı buluşturacak mekanların oluşturulması için mevzuat hazırladıklarını belirten Çiftçi, ”Yaş dostu şehirler için Eylül’de tüm belediye başkanlarını toplayacağız ve bir şehrin yaşlı için nasıl uygun hale getirileceğine dair bilgilendirme yapacağız” dedi.

Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından yaşlıların mali durumlarının iyileştirilmesi için de çeşitli hazırlıklar yapıldığını dile getiren Çiftçi, şöyle devam etti:

”Tüm mevzuatları yeniden düzenliyoruz. Huzurevleri, bakım kurumları, evde destek hizmeti ve evde bakım aylığı yönetmeliğini yeniden düzenliyoruz. Yaşlımızı artık evlerinde desteklemek istiyoruz. Evinde yaşlısına bakana evde bakım yardımı veriyoruz zaten. Bu yardımdan 380 bin kişi yararlanıyor. Bunun içinde engelliler ve yaşlılar da var. Şu anda evde bakım aylığı için birinci derecede akraba olma şartı var. Bunun kapsamının genişletilmesi söz konusu olabilecek. Çünkü tüm yaşlıların yakını olmayabiliyor. Yaşlının bir yakını ya da evinin kapısını çalan olmuyor. Bazen bir komşusu ona akrabalarından daha yakın bakabiliyor. Bu konuda çalışıyoruz.”

Çiftçi, huzurevleri yerine ”huzurlu evler” modeline geçeceklerini belirterek, ”Bu şekilde yaşlılarımızın ev ya da butik otel tipi konutlarda ikamet etmelerini sağlamak istiyoruz. Buralarda 3-4 yaşlının bir arada kalmasını hedefliyoruz. İlk evimiz de Eylül’de Ankara’da açılacak. Daha sonra tüm illerde açılmasını sağlayacağız” dedi.

-”Yaşlı lokalleri açılacak”-

Çiftçi, yaşlıların gündüz vakit geçirebileceği hasta yaşlılar ve sağlıklı yaşlılar için ayrı ayrı ihtisaslaşmış yaşlı hizmet merkezleri açmayı hedeflediklerini, bu merkezlerin idaresinin de yerel yönetimler olması için hazırlık yaptıklarını kaydetti.

Yaşlılara sağlık hizmetlerini yaygınlaştırmak için de çalıştıklarını dile getiren Çiftçi, sağlık hizmetlerinin yanı sıra evlerinde yemek, temizlik gibi günlük işler için destek hizmetinin Türkiye geneline yaygınlaştırılmasını sağlayacaklarını söyledi.

Ulusal Eylem Uygulama Programı’nın görüşe açılması dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Bakanlık Müsteşar Vekili Ahmet Zahteroğulları da Türkiye’nin giderek yaşlanan nüfusuna dikkati çekerek, yaşlılar için pek çok düzenleme yapacaklarını ifade etti.

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.