Çevre Müdürlüğü’nün raporunda standardın 10 metrekare olmasına karşın İstanbulluların 6 metrekarelik yeşil alanı olduğu belirtildi…
İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İstanbul’un çevre durumunu masaya yatırdı. Son iki yıl ele alınarak, ‘İstanbul Çevre Durum Raporu 2010-2011’ adıyla hazırlanan raporda, İstanbul rakamlarla ortaya konuyor. İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar ve ekibinin hazırladığı raporda dikkat çeken bölümler şöyle:
HALİÇ ÇEVRESİNE TRAMVAY HATTI: Önümüzdeki 23 yıl içinde İstanbul için 36 raylı sistem hattı planlandı. Bu planlamanın bir kısmı inşaat, bir kısmının projeleri tamamlanırken bir kısmı proje, bir kısmı da etüt aşamasında. Planlanan raylı sistem projeleri arasında, Haliç çevresi tramvayı, Kabataş-Beşiktaş-Şişli-Giyimkent-Bağcılar Metro hattı ile etüdü yapılan havaray hatları bulunuyor.
HAVA KİRLİLİĞİ: Öncelikle konut ve motorlu araç kirliliğine maruz kalan ilçeler, Eminönü, Fatih, Bayrampaşa, Eyüp, Kağıthane,Okmeydanı, Kasımpaşa ve Beyoğlu’nu içine alan, Haliç Vadisi, Gültepe, Çeliktepe’yi içine alan bölge, Fulya Vadisi, Kozyatağı’ndan başlayan E-5 karayolunun çevresi boyunca Tuzla’ya kadar olan bölge, Aksaray, Yenikapı, Vatan Caddesi boyunca olan bölge. Sanayi ve motorlu araç kirliliğine maruz kalan yerler arasında ise, Mahmutbey, Güneşli, İketelli, Halkalı, Yenibosna ve Havaalanı’na uzanan vadisi. Zeytinburnu’ndan başlayıp Veliefendi Hipodromu ile devam eden E-5 karayolunun Merter merkezli bölgesi de, özellikle trafiğin belirli bir hızda akmamasından dolayı motorlu araç kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden.
KİŞİ BAŞINA DÜŞEN YEŞİL ALAN STANDARTLARIN ALTINDA: Rapora göre, İstanbul’da kişi başına düşen kentsel yeşil alan büyüklüğü 6.05 metrekare. Bu değer imar planı yapılması ve değişikliklerine ait esaslara dair yönetmelikte öngörülen 10 metrekarelik kişi standardına göre düşük. Bu standarda ulaşılması için toplam yeşil alan miktarına 5509 kat büyüklüğünde kentsel yeşil alan ilave edilmesi gerekiyor.
Vatan/Nebahat Koç