Remax Türkiye Pazarlama Direktörü Gökhan Karahan, “Kent çeperlerinde arz fazlası nedeniyle fiyatlar ve kiralar ucuz oluyor. Markalı konutlar da bir bölgedeki fiyatları yüzde 5-10 artırıyor” dedi.
Konut stokunun 18.5 milyona ulaştığı Türkiye’de ikinci el piyasası da hareketini kaybetmiyor. Markalı konutların her geçen gün arza eklenmesi nedeniyle, ikinci elde stok artarken, bu durum fiyatlara yansımıyor. ikinci el konutlarda da fiyatlar yükselmeye devam ediyor. Son bir yılda satılık konutların fiyatı yaklaşık yüzde 11 yükselirken, kiralar da yüzde 10.34 artış gösterdi. Remax Türkiye Pazarlama Direktörü Gökhan Karahan ile Türkiye’nin ikinci el konut piyasasındaki durumunu analiz ettik. Karahan, yeni gelişen bölgelerde hareketin yavaş olduğunu, satışların hızlı gerçekleşmediğini belirtirken, kiralama süreçlerinin de uzun vadede avantaj getireceğini söylüyor.
Toplu taşıma etkiliyor
Kentleşmenin yeni başladığı çeperlerde konut stokunun daha fazla olduğunu, satışın biraz daha fazla zaman aldığını söyleyen Karahan, şu bilgileri verdi: “İstanbul’da arz fazlasının olduğu kent çeperleri oluştu. Kiralar, konut fiyatları çok yüksek olmuyor. Ancak bu bölgelerde toplu taşıma olanakları gelişmeden satışlar hızlanmıyor. Toplu taşımanın gelmesi bölgedeki hareketi 3-4 puan artırıyor. Yeni oluşan bölgelerde kira hareketi de yavaş gelişiyor. Hemen kiracı bulunamıyor ancak bu bölgeler, uzun vadede kira getirisi elde etmek için avantajlı oluyor.”
Markalı konut gelişimi
Binalar eski de olsa şehir merkezinde durgunluk olmadığını anlatan Karahan, şunları söyledi: “Bu bölgelere her zaman talep oluyor. Aynı zamanda bu bölgelere yeni, markalı konutlar geldiğinde de etkilenme oluyor. Çağdaş yapılaşma bir bölgeye girdiğinde fiyatları da yukarı doğru psikolojik olarak çekiyor. Markalı konutların girdiği bölgelerde, yüzde 5 ile 10 arasında fiyat artışları görülüyor.”
ikinci el konutların geri dönüş süreleri
İl Yıl
Türkiye 16.5
Adana 16.6
Ankara 17.4
Antalya 15.9
Bursa 16.5
İstanbul 15.9
İzmir 18.2
Kocaeli 16.6
Konut sahipliği yüzde 60
ikinci el piyasasında ekonominin soğumasıyla büyümenin yavaşladığını ancak devam ettiğini belirten Gökhan Karahan, haziran ayının da iyi geçtiğini, temmuz-ağustos aylarında ise sezonsal düşüş olacağını söyledi. Türkiye’de konut sahipliği oranının yüzde 60’larda olduğunu ifade eden Karahan, “Konut arzı istikrarlı olursa, ev sahiplerinin de sayısı artacak, daha yüksek oranda konut sahipliği olacak. Sağlıklı bir orta kesimin oluşması ve verilen kredilerin hacminin artmasıyla da daha çok insan ev sahibi olacak” diye konuştu.
Satılıkta en değerli Beşiktaş
ikinci el satılık konutta, İstanbul’un en değerli ilçeleri Beşiktaş, Sarıyer ve Kadıköy olarak sıralanıyor.
100 metrekarelik bir daire ortalama alındığında, Beşiktaş’ta fiyatlar 315 bin 645 lira, Sarıyer’de 265 bin 306 lira, Kadıköy’de ise 264 bin 941 liraya kadar çıkıyor.
ikinci el satılık konutta en düşük fiyatlı ilçelerin başında ise Sultanbeyli geliyor. Onu, Esenyurt ve Silivri izliyor.
Sultanbeyli’de 100 metrekare dairenin fiyatı ortalama 73 bin 378 lira, Esenyurt’ta 93 bin 960 lira, Silivri’de ise 95 bin 866 lira oluyor.
En yüksek kira Beyoğlu’nda
İSTANBUL’un en yüksek kiralı ilçeleri ise, Beyoğlu, Beşiktaş ve Şişli oluyor.
100 metrekarelik daire ele alındığında Beyoğlu’da ortalama metrekare fiyatı 1.684 lira, Beşiktaş’ta 1.666 lira, Şişli’de ise 1.260 lira olarak gerçekleşiyor.
İstanbul’un en düşük kiralı ilçeleri ise Sultanbeyli, Arnavutköy ve Çatalca oldu.
Sultanbeyli’de kiralar metrekare başına 381 lira, Arnavutköy’de 401 lira ve Çatalca’da 423 lira olarak gerçekleşiyor.
Meltem Kara/Hürriyet