Akaryakıt şirketi Opet, örnek köy projesi kapsamında Isparta’daki İncesu Köyü’nü “ekolojik köy”e dönüştürüyor. İncesu’da 2010’da çalışmalara başlayan Opet, yaklaşık 1 milyon lira harcayarak arazi planlaması da yaptırdı
OPET, Türkiye’nin farklı şehirlerindeki köylerin sosyal yaşama katılması ve göçlerin önüne geçilmesi için başlattığı “Örnek köyler” projesi kapsamında Isparta’nın İncesu Köyü’nü “Eko-köy”e dönüştürüyor. İncesu’da arazi planlaması başlattıklarını söyleyen Opet Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk, “Örnek köy projesi için yer ararken, İncesu’lu bir öğretmenden gelen mektup bizi buraya yönlendirdi. Öğretmen hanım, kendi köyünün değişmeyi hakettiğini yazmıştı. Biz de kırmayarak bölgeye bir ziyarette bulunduk” dedi.
Köyde farklı çalışmalar yaptıklarının altını çizen Öztürk, şunları söyledi: “Bu köyde tarihi veya doğal güzellikler üzerinden bir dönüşüm için imkanımız olmadığını tespit edince farklı olarak ne yapabiliriz diye uzun süre düşündük. Buradan harika bir ‘Ekolojik köy’ olabileceğine karar verdik. Organik tarıma çok müsait bir bölge. 2010 yılında ‘Örnek köy’ projesine dahil olan İncesu, dünyadaki en küçük çaplı arazi planlaması yapılan alan olma özelliğini de kazandı. 2 yıl içindeki en büyük kazanımlarımızdan birisi de köyden şehire gitmiş olanların ‘eve dönüş’ haberlerini alıyor olmamız. Şu ana kadar İncesu’yun fiziki değişimi ve arazi planlaması için 1 milyon TL’nin üzerinde para harcandı. Proje tamamlanana kadar iki katına çıkmış olacak. İncesu bizim 13’üncü örnek köyümüz oldu. Köylerimizin 8 tanesi Tarihe Saygı Projesi kapsamında yoğun çalıştığımız bir bölge olan Gelibolu Yarımadası sınırlarında.”
Öztürk, ‘Örnek köy’ projesi kapsamında ekolojik köye dönüştürülen İncesu Köyü’nün tüm dünyada örnek alınacak bir ‘örnek proje’ haline dönüştüğünü belirterek, şunları söyledi: “İncesu’da yapılan arazi planlaması, çapı itibariyle dünyada bir ilk oldu. Burada çok önemli üniversite hocaları ile çalışıyoruz. Japon bir akademisyen de arazi planlamasında yer aldı. Proje, Türkiye’deki bir çok üniversitenin ilgili bölümlerinde örnek gösteriliyor. Ayrıca 2016 yılında Türkiye’de gerçekleşecek olan Dünya Toprak Kongresi’nde de projenin sunumunu yapacağız.”
İNCESU halkının proje başladığından beri çok heyecanlı olduklarını belirten Opet Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk, “Örnek köy projesinin uygulandığı her köy gibi burada da insanlar çok istekli görünüyor. Bunun Opet’e değil, onlara faydası var. Özellikle İncesu için yapılan geleceğin konusu tarım kaynaklarının sürdürülebilirliği ile doğrudan bağlantılı. Onlara burada ne ekip biçeceklerini, hangi ürünlerden iyi para kazanabileceklerini öğretiyoruz. Buranın doğası hayvancılığa çok uygun. Köyde bu yönde de çalışmalar yapıyoruz. İncesu halkı benim onlara bir adım gittiğimde bana doğru iki adım gelmeleri gerektiğinin farkında. Denizli ve Antalya’dan, İncesu’ya dönenler olduğunu duyuyorum. Ben ‘Örnek köy’ olacak diye yola çıktığım işin peşini bırakmam. Onlar da bu işin peşini hiç bırakmayacak. Buraya madem para harcıyoruz hesabını da sorarım” dedi.
NURTEN Öztürk, köyde yapılan yeniliklerle ilgili şu bilgileri verdi: “Köy kahvesinden, kültür merkezine kadar bir çok mekan yenilendi. Her ayrıntıyı, köyün 325 yıllık geçmişine sadık kalarak yapmaya çalıştık. Bütün evlerin belirlenmiş bir kaç renkte boyanmasını sağladık. Köylünün çok ilginç bir adetini de bir anlamda değiştirdik. Köyden ‘öğlen çalısı’ diye bir ağaç var ve insanlar saati, günün hangi evresinde olduklarını güneşin, çalının neresinde olduğuna bakarak anlıyorlardı. Biz çalılığın oraya Uzay Gözlemevi kurduk.”
Hürriyet