1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Yaşar Aşçıoğlu: 40 Milyona Razı Oldum!

Aşçıoğlu, Ali Sami Yen stadı arazisindeki projeden neden ve nasıl ayrıldığını Gazete Habertürk yazarı Menekşe Ataselim’e anlattı

Ali Sami Yen’de düğümü Bakan Bayraktar’ın sözleri çözdü. Ortakları Torunlar GYO ve Kapıcıoğlu İnşaat ile uzun süredir ihtilaf halinde olan Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, stadın yerine yapılacak projedeki haklarını Torunlar’a devrettikten sonra ilk kez konuştu. Aşçıoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın aralarındaki uzlaşmazlığı kastederek “Böyle giderse orayı yeşil alan yaparım. İhaleyi iptal ederim” beyanatından çekindiklerini ve pazarlık güçlerinin gittiğini belirterek, “Önce ben onların payını istedim. 25 milyon dolar teklif ettim. ‘Vermeyiz, ihaleyi yakarız’ yanıtı aldım. Bunu göze alamadım. Başlangıçta 50 milyon dolar istedim ama 40 milyon liraya devrettim. Zoraki oldu. Mecbur kaldım” açıklamasını yaptı. “Tam 2 yıldır, birinci günden beri kavga ediyoruz” diyen Aşçıoğlu, kendi penceresinden, bugüne kadar yaşananları şöyle anlattı:

Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) arazi için açtığı ihaleleri 3 kez aldık. İlkinde İsviçreli Viatrans, ikincisinde Nurol GYO ile kazandık. Finansmanlar hazırdı. Ama ihaleler iptal edildi. Üçüncü ihaleyi tek başımıza kazandık. 28.5 milyon liralık teminat mektubu hazırdı ama iki kez iptal edilen bir ihale için finansman bulamadık. Bankalar riskli bulduğu için kredi vermedi. Finansman ortağı arıyorduk. Eray Kapıcıoğlu çocukluk arkadaşım. Torunlar ile bizi o bir araya getirdi. Hasılat paylaşımı ihalesinde TOKİ’ye 475 milyon lira garanti gelir ve ekstra gelirden yüzde 45 teklif ettiğimiz ihalede yüzde 65 Torunlar GYO, yüzde 30 Aşçıoğlu İnşaat, yüzde 5 Kapıcıoğlu İnşaat olmak üzere ortak olduk.

Satışı otoparkta yapmak istediler kabul etmedim

Sözleşmenin yapılmasından sonraki ilk toplantıdan itibaren fikir ayrılıkları ve tartışmalar başladı. Sözleşmeye göre; inşaat işleri, pazarlama, halkla ilişkiler, reklam, tanıtım ve satış Aşçıoğlu İnşaat tarafından yürütülecek. Finansman temini ise Torunlar’da. Ancak, ortağımız Aziz Bey (Aziz Torun) ilk toplantıda bana sözleşmenin değişmesini istediğini söyledi. Satış ofisinin benim ofisim olmasını istemediğini, arazinin yanındaki katlı otoparkta satış ofisi kurulmasını istediklerini söyledi. Ben ise sözleşmenin uygulanmasını istedim ve kabul etmedim. Bunun gibi nedenler yüzünden hiç ilerleyemedik.”

Projeyle ilgili yürütmeyi durdurma kararının haftaya kaldırılmasını beklediğini söyleyen Aşçıoğlu, “Ben nerede yanlış yaptım, diye düşünüyor musunuz?” sorumuza, “Hem Likör Fabrikası hem de Sami Yen projesi için çok zaman harcadım. Ama olmadı. Likör’ü nasıl olsa burası var diye sattım. Pişman oldum. Burada da yoruldum, bıraktım. Genel olarak yanlış yaptığım yok. Burada ortağımı yanlış seçtim. Eray (Kapıcıoğlu) her kararda onları destekledi. Beni ters köşeye yatırdı” yorumunu yaptı.

Proje değişti, biz göremedik
Projenin iki yıldır bir ismi ve inşaat alanında tabelası olmadığına dikkat çeken Aşçıoğlu sözlerine şöyle devam etti:

Mimar konusunda da zor uzlaştık. Emre Arolat’ı biz istemiştik. Proje lansmanına isim konmadan çıktılar ve bize haber vermediler. Üçüncü kişilerden tesadüfen öğrendik. Projeyi de değiştirdiler ama biz ulaşamadık, göremedik. Değişiklikler neler bilmiyoruz.

Selenium adı ve havalandırma sorun oldu

Aşçıoğlu, sözleşmeye göre, projenin adında Torunlar tarafından önerilen bir isimle Aşçıoğlu’nun Selenium markasına yer verileceğinin yazdığını, ancak bunun da tartışma konusu olduğunu aktardı. Aşçıoğlu, “Konutları beyaz eşyasız satalım, havalandırma koymayalım gibi talepleri oldu. Rezidansta beyaz eşya, taze hava santrali olmaz mı? Neredeyse sobalı rezidans olacaktı. Bunları kabul edemezdim. Vizyon farklılığımız var. Beni yıldırdılar. Bıktım. Sulhen değil, kerhen anlaştık” dedi.

Yaşar Aşçıoğlu, Torunlar’ın hasılat paylaşımı modeliyle ihale edilen arazisi satın almak istediğini iddia ederek şu açıklamalarda bulundu:

İlk yapıldığında, ihale şartları böyle bir imkan tanıyordu. Kazandığımda ben de peşin para verip satın almak istiyordum. Ancak bugünkü şartlarda böyle bir şey yapmak TOKİ’yi zarara uğratır. O zaman TOKİ’ye başka ödeme yapılmamıştı. Bugün paranın neredeyse yarısı ödendi. Satış başlar başlamaz hepsi tamamlanır zaten. O zaman ortada proje, ruhsat yoktu. Bugün proje var, ruhsat hazır, bugün yarın çıkacak. Fizibiliteye göre, hasılat paylaşımı modelinde TOKİ’nin kazancı 460.5 milyon dolar. Ancak arazi satın alınırsa TOKİ’ye bugünkü kurla 275 milyon dolar ödenecek. Arada 200 milyon dolar fark var. Bu fark TOKİ’nin kasasını ilgilendiriyor.

Menekşe Ataselim / Gazete Habertürk

Proje için Torunlar-Kapıcıoğlu’ndan önce Zorlu Gayrimenkul ile de görüşen Aşçıoğlu, “Keşke Zorlu ile ortak olsaydım demiyorum ama keşke Nurol ile devam edebilseydik” dedi.

Bakan Bayraktar, 28 Nisan’da Habertürk’e verdiği röportajda, projenin ortakları arasındaki uzlaşmazlığı eleştirmiş ve “Böyle giderse Ali Sami Yen arazisini yeşil alan yaparım” diyerek uyarmıştı.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

TOKİ’den 43 İlde Konut ve İş Yeri Satışı İçin İhale: %25 Peşinat ve 48 Ay Vade İmkanı

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ihaleyle konut satışına başlıyor. Buna göre 43 ilde 216 konut ve …