1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

‘Kentsel Dönüşüm’de Bilinmesi Gereken 3 Ayrıntı

Risk Raporu masrafını bina sahipleri öder;

Kentsel Dönüşüm yasası olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların dönüştürülmesi hakkındaki yasanın Madde-3 ü ne göre; Binanız riskli yapı mı ,değil mi? tespiti ni ister kendiniz, ister kanuni temsilciniz yapsın masrafları kat maliklerine aittir. Bu tespiti zamanında siz yapmaz iseniz bakanlığın yetki verdiği kuruluşlar risk analizini yapar ve bununla ilgili tespit masrafları da tapu’ya bildirilir. Tapu Müdürlüğü bina sahiplerinin müteselsil sorumlu olmalarını sağlamak üzere tapu kaydındaki arsa payları üzerine masraf tutarında müşterek ipotek koyar. Tapu Müdürlüğü daha sonra binadaki hak sahiplerine ve Bakanlığa veya belediyeye konu hakkında bilgi verir.

Binanızın riskli yapı tespitini siz değil de bakanlık yada belediye yapmış ve siz de bu rapora itiraz etmek isterseniz elinizi çabuk tutarak onbeş gün içinde itirazınızı yapacaksınız. Bu itirazları bakanlığın belirlediği uzman bir teknik heyet inceleyecek ve karara bağlayacak.

Bu arada belediyelerde ve piyasa da risk raporu hazırlayan hali hazırda yerler var. Bunlar yıllardır binalara bazı testler yaparak rapor veriyor. Bu raporlara sahip olmak şu an oldukça maliyetli. Araştırmalarıma göre ortalama 15.000-25.000 tl arasında değişiyor. Kanun gereğince Bakanlığın yetki vereceği lisanslı kuruluşlar binanıza riskli yapı tespiti uygulayacak. Umarım lisanslı kuruluşların yapacağı riskli yapı tespit raporunun maliyeti çok daha mantıklı çok daha düşük olur.

Binanız riskli yapı ise tapunuza şerh konacak.

Yeni ev alacaklar alacakları evin ne durumda olduğunu öğrenmek için önce ilgili Tapu Müdürlüğüne giderek alacakları konutun üstünde riskli yapı şerhi var mı önce bakmalı. Tapu da riskli yapı şerhi olan bina en kısa süre içinde yıkılacak anlamına gelir. Dolayısıyla bu yapılardan bir yer alıyorsanız bunu mutlaka öğrenmelisiniz. Şu an oturduğunuz ev de siz uzaklarda olduğunuz bir zamanda haberiniz olmadan analizi yapılmış ve tapunuza şerh konmuş olarak size sürpriz yapabilir. Ayrıca kiralamak isteyeceğiniz yerleri de bundan sonra araştırın derim. Siz taşındıktan kısa bir süre sonra yıkımı yapılacak diye tekrar taşınmanıza sebep olabilir.

Risk analizini yapan Bakanlık, Toki veya Belediye ise ve çıkan risk analizi raporuna göre binanızın yıkılması gerekiyor ise sonuç adı geçen kurumlar tarafından en geç on iş günü ,içinde ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir. Tapu kütüğünün beyanlar hanesinde belirtilmek üzere tapu kütüğüne işlenir ve tapu müdürlüğünce hak sahiplerine bilgi verilir.

Anlaşma sağlanmaz ise yıkım masraflarını siz ödeyeceksiniz.

Devlet eliyle yada özel firmalarla anlaşma yapmak üzerinizden birçok masrafı kaldırıyor olabilir. Nitekim yasa ya göre kamu yada özel bir inşaat firması ile anlaşma yapmaz iseniz binanızın yıkım masraflarını da siz ödeyeceksiniz. Karşınızdaki inşaat firması ile yapacağınız anlaşma ile yıkım ve diğer birçok masrafı onların karşılamasını sağlayabilirsiniz. Tabii bu tamamen anlaşmanın nasıl olduğuna bağlı olarak değişiyor.

Yasa ya göre; Riskli yapıların yıktırılması için, bu yapıların mâliklerine otuz günden az olmamak üzere süre verilir. Bu süre içinde yapı, kat mâliklerince yıktırılmadığı takdirde, yapının Belediye tarafından yıktırılacağı belirtilerek ve tekrar süre verilerek tebligatta bulunulur. Verilen bu süre içinde de mâliklerince yıktırma yoluna gidilmediği takdirde, bu yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ve yıktırma işlemleri, yıktırma masrafı ile gereken diğer yardım ve krediler öncelikle dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanmak üzere, yetkili kurumlarcayapılır.

Bakanlık veya Belediye tarafından yapılan yıktırmanın masrafları, ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir. Böylece Tapu müdürlüğü, yıkılan binanın paydaşlarının birlikte sorumlu olmalarını sağlamak üzere tapu kaydındaki arsa payları üzerine masraf tutarında ipotek koyar ve kat maliklerine bilgi verecek.

Twitter adresim. Qhaticekolcak

Hatice Kolçak / Haber7 Emlak

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İstanbul’da 35 Bin Binada İnceleme: 15 Bini Riskli Çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Afetlere Karşı Dayanıklı İstanbul isimli projesini tanıttı, megakentte 35 …