Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) ve İş-Kur arasında imzalanan ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ protokolü kapsamında 35 işçiye törenle sertifikaları verildi
Tekfen İnşaat ve Tesisat AŞ’nin Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ) İzmit Rafinerisi’ndeki şantiyesinde düzenlenen törende konuşan İNTES Genel Sekreteri Necati Ersoy, sendikalarının kurulduğu 1964 yılından itibaren Tekfen’in üyeleri arasında bulunduğunu anımsatarak, Tekfen’in yapısı gereği, kurulduğu yıllardan günümüze yasal anlamda faaliyet gösteren önemli, örnek şirketlerden biri olduğunu ifade etti.
Türkiye’de sigortalı işçi çalıştırmayı her işverenin beceremediğini dile getiren Ersoy, Tekfen çalışanlarının bu yönüyle bile şanslı olduğunu savundu.
Ersoy, şöyle konuştu:
”Maalesef birçok firmamız, sigortasız işçi çalıştırma peşinde. İNTES üyesi tüm firmalarda bu disiplin var. İNTES, 1990 yılından günümüze meslek standartlarıyla ilgili çalışmalar yapıyor. Ulusal Yeterlilik Sistemi’ni kuruyor ve eğitim programlarını hazırlıyor. 2006 yılında kurulan Mesleki Yeterlilikler Kurumu’ndan alınan yetkiyle Türkiye’de inşaat sektöründeki tüm meslek standartları ve sistemi kurma yetkisi İNTES’e verildi, 150 civarında üyemize hizmet etmeyi görev olarak algıladık.”
Mesleki eğitimin bir anda yapılıp biten, 5-6 yıl sonra tekrar hatırlanan bir sistem olmaması gerektiğini savunan Ersoy, mesleki eğitim ve iş sağlığı güvenliği eğitiminin devamlılık arz eden, sonradan da sürdürülen sistem olmasının önemli olduğunu vurguladı.
Ersoy, projede 2 yıl içinde 2 bin kişinin eğitim alarak sertifika verileceğini ifade etti.
Her ay 100 kişilik gruba eğitim verileceğini anlatan Ersoy, sertifikaların Türkiye’de ve Türk Akreditasyon Kurumu’nu (TÜRKAK) tanıyan ülkelerde 10 yıl geçerliliğe sahip olacağını kaydetti.
Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş. İnsan Kaynakları Koordinatörü Erhan Hersek ise Türkiye haricinde 9 ülkede faaliyet gösteren firmalarının 18 bin 500’ü aşan personeli bulunduğunu anımsatarak, tüm çalışanların hem yurt içinde hem yurt dışında, dünyanın kabul ettiği standartlarda yaptıkları işin teknik eğitimini almaları, uygulama yapmaları, uluslararası kabul edilen normlara göre sınavlarından geçip, belge sahibi olmalarını hedeflediklerini söyledi.
Hersek, 2012 yılı itibariyle İNTES’in de katkılarıyla yeni bir eğitim seferberliğine başladıklarını hatırlatarak, bunun ilk örneğini TÜPRAŞ’ta yaşadıklarını, çalışanlarının iskele, montaj, kaynak, ahşap kalıp, beton, demir örme gibi eğitimlerin yanı sıra iş güvenliği eğitimi alarak mesleki yeterlilik kazandıklarını sözlerine ekledi.
Törenin sonunda 35 işçiye sertifikaları verildi.
AA