Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin projelerini hazırlayan İngiliz şirketinin yetkilisi Dr. Çetin Gümüşoğlu, “Bir yıl kapatmayı dünyada ilk kez duyduk. Çok uzun bir zaman. Zaten köprünün ana kısmını bu sürede yaptık” dedi
Boğaziçi Köprüsü’nün bir yıl süreyle trafiğe kapatılması Türkiye’nin gündemine oturdu. Tartışmaya İstanbul’daki iki büyük asma köprünün projelerini hazırlayan şirket de katıldı. Merkezi İngiltere’de bulunan Freeman Fox and Partners adlı şirketin Türkiye yetkilisi, “1800’lü yıllardan beri dünyanın dört bir yanında köprüler yapıyoruz. Bir yıl kapatmayı dünyada ilk kez duyduk. Aşamalı bakımların yapılması gerekir” dedi. Acer Freeman Fox and Partners’ın Türkiye Genel Müdürü ve ortağı Dr. Çetin Gümüşoğlu, Boğaziçi Köprüsü’nün kapatılması konusundaki görüşlerini SABAH ile paylaştı.
Gümüşoğlu’nun verdiği bilgilere göre şirket, 1973’te Boğaziçi Köprüsü’nün, 1988’de ise Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün projelerini yapıp, inşaat kontrollerini gerçekleştirdi. Şirket her iki köprüyü de bitirdikten sonra Karayolları’na teslim etti. “Her iki köprü de dünyanın önde gelen asma köprüleri arasında sayılır. Boğaziçi yapıldığında ilk 5 arasındaydı. Bugün ise en uzun asma köprüler arasında dünyada ilk 20’deler” diyen Dr. Gümüşoğlu, her ikisinin de ağır mühendislik yapıları olduğunu dile getirdi. Köprünün bir yıllığına kapatılmasının gündeme gelmesinin ardından şirketin bakım ve yenilenme uzmanlarıyla görüştüğünü söyleyen Gümüşoğlu, “Kendileri duyduklarında şaşırdı ve kapanma tartışmalarının doğru olmadığını aktardılar” şeklinde konuştu.
‘KAPATMAYLA OLMAZ’
Dünyada 1800’lerden beri köprüler geliştiren Fox and Partners şirketinin bugüne kadar hiçbir köprünün bakım için kapatıldığını duymadığını kaydeden Gümüşoğlu, bakım işlemlerinin gerçekleştirilme yöntemlerini şöyle aktardı: “Ben konuya hâkimim ancak şirkette bakım konusundaki uzmanlara da danışmak istedim. İngiltere’deki uzmanlar kesinlikle bu şekilde bir köprü kapatacak, en azından kullanım dışı bırakacak bir bakımın olamayacağını söyledi. Köprüde şerit şerit asfalt bakımları yapılır. 10-15 yıl önce de zaten şeritler tek tek kapatılarak yapılmıştır. Zaten köprünün ana kısmı bir yılda yapıldı. Bir yıl çok uzun bir zaman. Benim de bilgim teyit edildi.” SABAH Gazetesi’nde yer alan, dünyadaki köprülerin bakım çalışmalarıyla ilgili haber için “Çok doğru” yorumunda bulunan Gümüşoğlu, “Brooklyn Köprüsü hayli eskidir ve büyük bakıma ihtiyacı vardır. Golden Gate ise oldukça ağırdır. Hepsinin bakıma ihtiyacı vardır, ancak bu kapatmayla olmaz. Köprüler iyi korundukları takdirde 100-150 yıl ayakta kalır. Siz nasıl evin badanasını yaptırıyorsanız belirli aralıklarla da asfaltın ve çelik halatların bakımları yapılabilir” dedi.