Birçoğumuz muhtemelen işimizin günlük ayrıntıları içinde çok fazla zaman harcıyoruz. Bu anlaşılabilir bir durum, ancak eğer geri çekilip şöyle bir ne yaptığınıza bakma zamanınız yoksa, muhtemelen karlı bir iş yaratmak yerine sadece sizi çok meşgul eden bir iş yaratmışsınız demektir.
Birçok küçük işletme sahibi, iş planı düşüncesini hoş bulurken, oturup kendi işi için bir tane yapmaya zaman ayırmıyor. Ancak bu gerçekten hata. Birkaç saatte yapabileceğiniz iş planı, size zaman kaybettirmenin aksine zaman kazandırır. İş planınızı yaptıktan sonra hem işiniz daha odaklı bir hale gelir ve hem de siz görünen ve görünmeyen olanaklardan faydalanmaya daha yakın olursunuz.
İşte hayat kurtarıcı bir iş planı yapmak için ipuçları:
1. Zaman belirleyin: İş planınız 2-3 saatlik seanslar halinde yapılabilir. Bu sadece bunu önceliğiniz haline getirmek ve zaman ayırmakla ilgilidir! Durmayın, hemen şimdi harekete geçin!
İlk seans yaklaşık 4 kişiyle gerçekleşmeli: siz, ortaklarınız ve üst düzey çalışanınız gibi. Eğer tek başınıza işin sahibiyseniz, bu seansa güvenebileceğiniz bir danışman ya da arkadaşınızı çağırmanızda fayda var. Geri bildirim değerlidir.
2. İş hedefinizi gözden geçirin: İlk seansta işe öncelikle büyük resme bakarak başlamalısınız. Eğer bir vizyon ve misyon açıklamanız varsa onu gözden geçirin ve hala geçerliliğini koruyup korumadığına bakın. Eğer gerekiyorsa değişiklik yapın. Vizyon açıklamanız girişiminizin en yüksek umut ve hayallerini içermelidir.
3. Geriye dönüp bir bakın: Toplantıya katılan grupla işinizin bugün geldiği noktaya bakın ve şu soruları cevaplayın:
• En güçlü tarafınız nedir?
• En güçsüz tarafınız nedir?
• İşinizi geliştirmek için ne yapabilirsiniz?
4. Büyük düşünün: Geriye dönüp ne yaptığınıza bakmak, ileriye bakmak için bir çerçeve çizer. Toplantıya katılan gruptan şu soruları cevaplandırmasını isteyin:
• İşinizin gelişmesini sağlayacak en etkili nokta nedir?
• Eğer çabalarınızı tek bir şeye odaklayabilseniz, bu ne olmalı?
• İşinizle ilgili ilk üç öncelik ne olmalı?
5. Hedef belirleyin: Geçmişinizi değerlendirip geleceğe de baktığınıza göre vizyonunuzu gerçekleştirmek için hangi hedeflere ulaşmanız gerektiğini belirleyebilirsiniz. Sizin durumunuza bağlı olarak, bu her şey olabilir:
• Web sitesini yenilemek
• E-ticarete girmek
• Daha büyük müşterileri bir kenara ayırmak
• İş kredisi almak
6. Hareket planı hazırlayın: İşte bu ekip çalışmasının sona erdiği noktadır. Ekibiniz size büyük düşünmeniz ve bazı hedefler koymanız konularında yardımcı olabilir ama asıl işi yapmak size düşer.
Bu süreci huni gibi düşünebilirsiniz: Huninin geniş tarafında büyük fikirlere ve vizyonlara bakarsınız. Ardından odağınızı daraltırsınız ve sona doğru fikir ve hedeflerinizi belirli eylemlere dökersiniz.
Şimdi her bir hedef için eylem planı oluşturun. Bu planda her eylemin tamamlanma tarihi de yer almalı. Grupla toplantı birkaç saatinizi alırken, eylem planı hazırlamak da en fazla iki üç saatinizi almalı.
7. Değerlendirme: Planınızı göz önünde tutun ve düzenli olarak ona uyup uymadığınızı değerlendirin.
İş planı yardımıyla hedeflerinize giden yolda ağır ama emin adımlarla ilerleyebilir, istediğinizi başarabilirsiniz!
Steve Strauss / Marjinal.com.tr