Konutkredisi.com.tr’nin 15 bankanın tüketicilere sunduğu kredi maliyetoranlarını inceleyerek yaptığı araştırmaya göre, konut kredilerine ençok 40 yaş ve altındaki kişiler başvuruyor. Bu kesim, konut kredisitalep edenlerin yüzde 70’lik kısmını oluştururken, ortalama kredim talebi artan yaşa paralel olarak yükseliyor. Kredilerde talep edilentutar ise yaklaşık 35 aylık gelire karşılık geliyor. Gelir seviyesi 1000 liranın altında olanlar, konut kredisine talebin en yüksek olduğu dönemde bile yüzde 9 talep gösteriyor. Geliri 2 bin lira ile 3 bin lira aralığında olanlar ise kredi için en fazla talep gösteren kesim oluyor.
Tutar 1000 lirayı geçmedi
Konut kredilerini en çok Marmara Bölgesi ve İstanbul kullanıyor. İstanbul başta olmak üzere Ankara ve İzmir dışındaki illerde de konut kredisi tutarı sürekli artış gösteriyor. Üç ilde kişi başına düşen kredi tutarı, Türkiye ortalamasının üzerinde seyrediyor. Kişi başına ortalama konut kredisi tutarı ise henüz 1000 lirayı ve kişi başı gelirin yüzde 6’sını geçmedi. İstanbul, Ankara ve İzmir ortalaması kasım itibariyle 1800 lira civarında oldu.
150 bin lira altı konutlar Konut kredilerinde talebin çoğunluğunu 150 bin liranın altında bedeli olan gayrimenkuller oluşturuyor. 150 bin TL’ye kadar olan konutların talebi toplamın yaklaşık yüzde 75’ini oluşturuyor. Kredi talebininyüzde 75’ten fazlasını ise 100 bin lira altı krediler oluşturuyor. Yaşadığı konutu almak isteyenler talebin yüzde 80’ini oluşturuyor.
Refinansman talebi ise faiz artışlarıyla birlikte azalma eğilimine girdi. 6-10 yıl arası vadelere talep toplamın yüzde 70’ini oluştururken, ortalama vade artıyor. Konut kredisi talebi de genellikle konut değerinin yüzde 50-75’i aralığında bulunuyor. 30 bin lira daha pahalı oldu Kredi maliyetlerindeki yükselişin altını çizen Konutkredisi.com.tr Kurucu Ortağı Onur Tekinturhan, şunları söyledi: “Faiz artışlarından önce ocak ayında 10 yıl vadeyle 100 bin lira tutarında kredi kullanan tüketici, 1300 lira aylık taksit öderken, kasım ayında aynı kredi için 1550 lira ödemek zorunda kalıyor. Şu anda 100 bin lira tutarındaki kredi, tüketiciye 30 bin lira daha pahalıya mal oluyor.”
Hürriyet