1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Metehan Gündüz: 2011 Yılında İnşaat Sektörü Gelişme Yaşadı!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Metehan Gündüz,2011 yılında başta konut yapımı olmak üzere inşaat sektöründe büyük gelişme yaşandığını kaydetti

Gündüz, yaptığı açıklamada, 2011 yılında inşaat sektöründeki gelişmenin, özellikle konut alanında çok dikkat çekici boyutlara ulaştığını, sektörün bir önceki yıla göre yüzde 12 oranında büyüdüğünü ifade etti.

Türkiye genelinde, 2005-2007 yıllarının inşaat sektörü açısından çok olumlu geçtiğini, 2008-2010 yılları arasında ise bir daralma yaşandığını belirten Gündüz, şöyle konuştu: “Sektördeki daralma, 2011 yılı ile birlikte yerini gelişmeye bıraktı. 2011 yılının ikinci yarısından itibaren, hızlı bir gelişme yaşandı ve bir önceki yıla göre bu gelişme yüzde 12 oranlarına kadar çıktı. Özellikle konuta büyük talep var. Bu talebe karşılık vermek için çok büyük toplu konut projeleri hayata geçiriliyor. Bankaların, konut kredilerini yükseltmiş olmasına karşın bu talep devam ediyor. Örneğin, daha önce yüzde 0,65 olan konut kredi faizleri yüzde 1’in üzerine çıkmasına karşın, konut talebinde bir düşüş yaşanmadı. Özellikle, İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Adana, Kocaeli ve Gaziantep gibi illerde konut talebi sürekli artıyor. Bu talebe karşılık da çok büyük konut projelerinin hayata geçirilmesi için çalışmalar yapılıyor.”

Gündüz, başta konut olmak üzere inşaat sektöründe Gaziantep’te de Türkiye genelindeki gelişmelere paralel bir süreç yaşandığını, özellikle son bir yıllık süreçte, artan konut ihtiyacını karşılamak için çok büyük toplu konut projelerinin hayata geçirilmesi için yoğun çalışmalar yapıldığını ifade etti.

“KONUT ALIMI BİLİNÇLİ YAPILMALI”
Özellikle hızlı nüfus artışının yaşandığı büyük illerde, insanların konut ihtiyacında da sürekli artış yaşandığına işaret eden Gündüz, ihtiyaç duyulan bu konutların yapımı kadar, seçimi konusunun da çok önemli olduğunu vurguladı.

Konut alımı yapılırken, sadece konutun bulunduğu mekan, inşaatta kullanılan boya, mobilyalar gibi daha çok gözle görülebilecek fiziksel özelliklere dikkat edildiğine işaret eden Gündüz, şöyle devam etti: “Konut, insan hayatı için hayati öneme sahip. Bu nedenle, ihtiyaç sahipleri konut seçimi konusunda çok bilinçli hareket etmek zorunda. Tabiki bir konutun, bulunduğu mekan, boyası, iç donanımı, mobilyaları gibi özellikleri son derece önemli ve dikkat edilmesi gerekir. Ancak konut alımında, gözle görülebilir fiziksel özelliklerin dışında teknik özellikler de bilinmeli. Binanın, projesine ait teknik bilgiler sorgulanmalı, statik hesapları, depreme dayanıklı olup olmadığı, beton sınıfı, taşıyıcı sistemleri konusunda teknik bilgiler de öğrenilmeli. Bina alımında, sadece fiziksel özelliklere, bina dekorasyonlarına bakılarak sağlıklı bir karar verilmesi mümkün değil.”

Büyük kentlerde sağlıklı yapılaşmanın birinci şartının şehir imar planları ile ilgili olduğunu belirten Gündüz, şunları kaydetti: “Başta Gaziantep olmak üzere, Türkiye’nin birçok kentinde, şehir imar planlarının istenilen niteliklere sahip olmadığını görüyoruz. Hızlı nüfus artışının yaşandığı büyük kentlerde, modern kentleşmenin sağlanması, çarpık yapılaşmanın önlenmesi için şehir imar planlarının gözden geçirilmesi gerekir. Gaziantep’te de modern ve sağlıklı bir yapılaşma için şehir imar planlarının gözden geçirilmesi bir zorunluluk. Konut ve ticari alan projeleri için mevcut imar planları uygun değil. Parsel büyüklükleri yeterli değil. Oysa, büyük projeleri hayata geçirmek için büyük alanlara ihtiyaç var. Site ölçeğinde büyük konut projelerinin yapımı için geniş imarlı alanlara ihtiyacımız var.”

Gündüz, inşaat sektöründeki gelişmenin devam ettiği bir süreçte, özellikle ev ve iş yerine ihtiyacı olanlara alım yapmaları tavsiyesinde bulunduğunu, ancak, bunun bir yatırım olarak çok fazla getirisi olmayacağını sözlerine ekledi.

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İnşaat Sektörünü Zor Günler Bekliyor

Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Bulut, inşaat sektörünü zor günler beklediğini …