Şehircilik Bakanlığı müfettişleri geçen yıl alınan 823 bin inşaat izninin sırrını çözdü: 2011’de zorunlu yapılan deprem testini yaptırmaktan kurtulmak!
Türkiye’de son yıllarda meydana gelen ve binlerce kişinin hayatına mal olan depremlerin, ne firmalara ne de vatandaşlara ders olmadığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müfettişlerinin verilen inşaat izinlerinde yaptığı incelemeyle bir kez daha ortaya çıktı.
STAR’ın yapılan inşaatları denetlemekle görevli denetim şirketlerinin çoğunluğunun “ölü mühendislere denetim yaptırdığı” ve “kiralık diplomalarla kağıt üzerinde incelemelerde” bulunduğunu ortaya çıkarmasından sonra bir başka skandal da inşaat izinlerinde yaşandı.
Cumhuriyet tarihi rekoru
Türkiye’de, 2010 yılında 823 bin 64 inşaat izni alınarak Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müfettişleri, geçen yıl inşaat izninde yaşanan patlamanın nedenlerini araştırdı. İncelemede inşaat izninde yaşanan patlamada, 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe giren ve yapıların deprem testine tabi tutulmasını zorunlu hale getiren kararnamenin etkili olduğu belirlendi. Bakanlar Kurulu’nun, 2001yılında 19 ilde uygulamaya başlanan yeni binaların depreme dayanıklı yapılmasını öngören düzenlemenin, 2011 yılı başından itibaren Türkiye genelinde uygulanması kararına “takılmamak” ve deprem testi maliyetinden kurtulmak isteyen firmaların izin talebinde patlamaya neden olduğu tespit edildi. Yetkililer, inşaat izninin beş yıllık süresinin bulunduğunu hatırlatarak, geçen yıl alınan inşaat izinlerinin beş yıl için geçerli olacağını bildirdiler.
Star/Hüseyin Özay