1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Ortak Tarlayı Bir Hissedar Tek Başına Satamaz!

Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper, “Dedemin zilyedi olduğu tarlaları kadastro geçerken dayımın üzerine kaydetmişler” diyen okurunun sorusunu cevaplıyor

Dedemin zilyedi olduğu tarlaları kadastro geçerken dayımın üzerine kaydetmişler. Dayım ölünce bu yerler biz mirasçılara kaldı. Diğer mirasçılar benden habersiz hisselerini satmış. Burada benim satın almada önceliğim yok mu?

Önce size benden bir soru. Sizin bu tarlada hisseniz var mı? Bana sorarsanız yok. Mesela dayınızın çocuklan yok mu? Var diyorsanız size miras nereden gelecek? Sonra miras olarak kalan gayrimenkul elbirliği mülkiyeti olarak kalır. Bu durumda da herhangi bir hissedar payını tek başına satamaz. Sizlerin de iştiraki gerekir. Bunlar sattığına göre sizin payınız yoktu. Bunu sağlıklı öğrenmenin tek yolu var, tapu kayıtlannı incelemek. Şayet hisseniz var da bir yolu bulunup kendi hisselerini sattı iseler evet sizin bir öncelikli alım hakkınız var. Bütün ortak mülkiyetlerde, ortakların öncelikli alım hakkı vardır. Bunun için satışın iptali ile satılan hissenin diğer ortak adına tescili talebi ile dava açılır. Ancak dava süreye tabidir, bu süre de olayı öğrenme tarihinden itibaren üç aydır.

Öğrenme, hisse sahibinin satışı yapmasını takiben satanın veya yeni satın alanın diğer ortaklara bunu ihtarname ile bildirmesi ile olur. Böyle bir bildirim almadı iseniz süre daha başlamamıştır.

Çok zor değil
Bir binadaki işyerimizi birahaneye kiraya verdik. Ancak sigara yasağı bizi de vurdu. İçeride sigara içemeyenler dükkanın önüne çıkıyor biz üst katta dumandan perişanız. Bu işyeri uzun zamandır kira da ödemiyor. Acaba kaymakamlığa başvursak çıkarabilir miyiz?

Hayır, kaymakamlığa başvursanız çıkaramazsınız. Çünkü kaymakamlığın yapabileceği tahliye 3091 sayılı kanunda sınırlı olarak sayılmıştır. Bu münhasıran fuzuli işgaller için söz konusudur. Ancak bu yol kapalı ise ümidiniz de tamamen yok olmasın zira kira bedellerini ödemeyenler için özel takip yollan ve tahliye imkanlan vardır. Kiracınıza noterden ihtarname göndererek kendisine kira bedellerini ödemesi için otuz gün süre vereceksiniz. Kira bedelleri otuz gün içinde ödenmezse dava açarak temerrüt nedeni ile tahliye talebinde bulunacaksınız. Talebiniz 3091 sayılı kanuna göre değil Borçlar Kanunu’na göre olacak. İkinci bir yol da kiracıya otuz gün süre verme işlemi ihtarname ile değil icra takibi yolu ile de olabilir. Bunu bir meslektaşımla yapabilirsiniz. Ancak yanlış anlamayın işiniz zor değil, bu yol en kolay tahliye yoludur.

Tamer Heper / POSTA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Recexpo 2015 – Gayrimenkul Ve Yatırım Fuarı

AZERBAYCAN RECEXPO 2015 – AZERBAYCAN GAYRİMENKUL VE YATIRIM FUARI TÜRKİYE’DEKİ ÖZEL GAYRİMENKUL YATIRIM PROJELERİ AZERBAYCAN’DA …