Gazi Üniversitesi Tapu Kadastro Meslek Yüksek Okulu, her yıl sınavsız geçişle meslek lisesinden öğrenci alıyor. Okul, ilk defa bu yıl ek kontenjanla 40 öğrenci daha kabul edecek
Gazi Üniversitesi Tapu Kadastro Meslek Yüksek Okulu’ndan mezun olanın işi garanti…
Büyük hayallerle üniversite sıralarında yerlerini alan ve mezun olduktan sonra iş bulma derdine düşen üniversite mezunu profili, Gazi Üniversitesi Tapu Kadastro Meslek Yüksek Okulu’ndan mezun olan öğrencilerle yıkıldı. Bu okuldan mezun olup diplomayı alan öğrenciler, kendilerini Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nde istemeleri durumunda memur olarak bulabiliyor.
Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan Gazi Üniversitesi Tapu Kadastro Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Serdar Altınok, “Tapu Kadastro’da Türkiye’de sadece biz varız. Her yıl 25-28 arasında mezun veriyoruz. Bu mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda düşük puan almaları durumunda bile ihtiyacın çok, mezun sayısının az olmasından dolayı genel müdürlükte işe başlayabiliyorlar” dedi.
ÖĞRENCİ VEFAT EDİNCE
Yüksek okul, bu sene ilk defa kontenjan artırımına gitti. Bölümün ikinci öğretimine ek yerleştirme ile 40 kişilik kontenjan ayrıldı. Birinci öğretimde ise bir öğrencinin kayıt sonrası vefat etmesi sebebiyle ek yerleştirmelerde ancak bir kişilik kontenjan açıldı. Okul Müdürü Prof. Dr. Altınok, böylece 41 kişilik yeni kontenjanla ihtiyaca cevap vermeye çalışacaklarını kaydetti.
FAKÜLTE SENEYE KALDI
Türkiye’de tapu kadastro konusunda eğitim verecek yetişmiş akademik personel bulunmadığından dolayı üniversitelerin bu bölümü açamadığını belirten Prof. Dr. Altınok, kendi okullarında öğrencilerin dersleri çoğunlukla genel müdürlükte görevli müfettişlerden, daire başkanlarından aldıklarının söyledi. Fakülteyi ek kontenjan dönemine yetiştirmek için çaba sarf ettiklerini ancak bunu gerçekleştiremediklerini anlatan Altınok, “Ancak gelecek yıldan itibaren fakültemizi kurup daha çok akademik personel yetiştirilmesi için öğrenci alacağız.
Akademik personelin yetiştirilmesiyle diğer üniversiteler de bu bölümü açma şansı elde edecek” diye konuştu.
BİN 600 LİRA MAAŞ
Tapu Kadastro Meslek Lisesi mezunları bu okula sınavsız geçiş yapabilirken, bu liselerden beklenen talep gelmediğinde üniversiteye giriş sınavını kazanıp bu okulu tercih eden adaylar puan sıralamasına göre okula kabul ediliyor. Bu okuldan mezun olan kişiler ise bin 400 ila bin 600 lira arasında maaşla devlet dairesinde işe başlıyor.
Bu bölümler puanlarıyla fakültelerle yarışıyor
İş bulma alanlarının genişliğiyle dikkat çeken iki yıllık meslek yüksek okullarının bazı bölümleri, puanlarıyla adeta 4 yıllık fakülte bölümleriyle yarışıyor. Mesela iki yıllık, Diş Protez Teknolojisi’nde okumak isteyen bir öğrenci ek yerleştirmelerde YGS-2 puan türünden 450 puanı garanti etmek zorunda. ÖSYM’nin yayınladığı ek yerleştirme kılavuzunda acil ve ilk yardım, diş teknisyenliği, elektronik teknolojisi, tıbbi laboratuar teknikleri, grafik tasarım, tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik, fizyoterapi, makine ve çocuk gelişimi gibi bölümler 400’ün üzerindeki taban puanlarıyla dikkat çekiyor.
Türkiye/Gökhan KAYA