Tesettür otelleri, çok ses getirmeden büyüyen bir alan. İslami oteller olarak da anılan ve sektördekilerin tercih ettiği isimle alternatif turizm otellerinin sayısı, son beş yılda 10’dan 3G’un üzerine çıktı
Kadın ve erkeklerin ayrı havuzları kullandığı, bazen plajın bir tarafının erkeklere diğer tarafının kadınlara ayrıldığı otellerde tesettür şartı aranmaksızın Türk İslam geleneklerinden kopmadan bir tatil geçirilmesi sağlanmaya çalışılıyor. Bugün irili ufaklı 30’dan fazla otelin, bu yıl açılan sonuncusu ile birlikte beşi, beş yıldızlı otel statüsünde. Özellikle son yedi-sekiz yılda bir yandan yeni tesisler kurulurken diğer yandan bazı mevcut tesislerin tarz değiştirerek bu alana yöneldiğini belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (Türofed) Başkanı Ahmet Barut, ilk olarak Didim’de hizmete giren bu tesislerin daha sonra Alanya’ya yayıldığını, iç bölgeler dahil pek çok yerde faaliyet gösterdiklerini vurguluyor.
Sektörde başı çeken yatırımcı gruplar arasında, İhlas, Kombassan, Yimpaş ve Kamer Holding sayılabilir. Alkollü içki servisinin olmadığı otellere yabancı turistin ilgisi düşükken müşterilerin yüzde 60’ını yurtiçindeki Türkler oluşturuyor. Sektörün öncüleri, doluluk oranlarının yüzde 100’e yakın seyrettiğini açıklıyorlar.
Otelin içinde günde beş vakit banttan ezan okunurken akşamları tasavvuf musikisi dinletileri yapılıyor. Özel programlar kapsamında; ilahiler, hocalarla sohbet ve dua programları, sema gösterileri düzenleniyor. Fiyatlar sezona göre farklılık gösterirken, 80 lira ile 450 lira arasında değişen geniş bir skala söz konusu. Geçtiğimiz yıl B bin 500 olan yatak kapasitesi bu yıl 9 bin 500’e ulaşıyor. Club Familia Genel Müdürü Ruhat Ülgen Cengiz, 12 ay açık beş yıldızlı bir otelin 20 trilyona yakın ciroya ulaşabileceğini söylüyor. İslami otel pazarında sayının 2012’de 50’yi bulması bekleniyor.
Fortune