Yılın başından bu yana ABD’ten Kuveyt’e, İngiltere’den Tanzanya’ya kadar 83 ülkenin vatandaşı, Türkiye’den 6 bin 294 taşınmaz aldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan bilgiye göre, yılın başından bu yana yabancılar Türkiye’den yüksek sayıda gayrimenkul alımı yaptı.
Bu sürede 6 bin 802 yabancıya, 862’si arsa, 5 bin 432’si konut olmak üzere toplam 6 bin 294 taşınmaz satışı gerçekleşti.
En çok alıcı Rusya’dan
Türkiye’den en çok gayrimenkul alanların başında Rusya Federasyonu vatandaşları gelirken, bunu Almanlar ve İngilizler takip etti.
Rusya’dan bin 373 kişiye, 41 arazi, bin 168 konut olmak üzere toplam bin 209 taşınmaz satışı yapıldı.
İkinci sıradaki Alman vatandaşları, Türkiye’den 629 taşınmaz satın aldı. Almanya’dan 588 kişiye, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden 198 arsa ile 431 konut satışı yapıldı.
İngiliz vatandaşları ise 106 arsa, 495 konut olmak üzere 601 taşınmaz sahibi oldu.
ABD’den de Tanzanya’dan da alıcı geldi
Türkiye’ye ilgi gösteren ülkeler arasında ABD, İsveç, Ukrayna, Norveç, Fransa gibi ülkeler de yer aldı.
Türkiye’den 13 arsa ile 41 konut alan Amerikalılar, toplam 11 bin 962 metrekarenin sahibi oldu. Norveçliler 420, İsveçliler 240, Ukrayna vatandaşları 103, Fransızlar da 42 taşınmaz edindi.
Arap ülkelerinden ise ilk sırada 81 arazi ve 185 konutla Suudi Arabistan, ikinci sırada 12 arazi ve 235 konutla Kuveyt, üçüncü sırada ise 49 arazi ve 53 konutla Birleşik Arap Emirlikleri yer aldı.
Avrupa ve Arap ülkelerinden gelen yoğun talebin yanı sıra Arjantin, Bolivya, Estonya, Hindistan, Letonya, Liberya, Nijerya, Slovenya, Tanzanya, Tayland, Tunus, Umman, Venezualla vatandaşlarına da birer gayrimenkul satıldı.
Türkiye’den gayrimenkul alımı yapılan diğer ülkeler şöyle:
“Afganistan, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Belarus, Belçika, Bosna-Hersek, British Virgin Adaları, Bulgaristan, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Fas, Filistin, Finlandiya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, Hollanda, Honduras, Irak, İran, İrlanda, İspanya, İsrail, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada, Karadağ, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Güney Kore, Kosova, Libya, Litvanya, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Mısır, Moldova, Özbekistan, Polonya, Romanya, Ruanda, Saint Kitts ve Nevis, Sırbistan, Slovakya, Tacikistan, Türkmenistan, Umman, Ürdün, Yemen, Yeni Zelanda, Yunanistan.”
Kaynak: AA