1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

7 Milyon Bina Elden Geçirilmeli!

Türkiye’deki 14 milyon binanın yaklaşık yüzde 50’sinin elden geçirilmesi gerektiği belirtildi…

7-milyon-bina-elden-gecirilmeli

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Riskli Yapılar Dairesi Başkanı Coşkun Sağır, Türkiye’de 50 milyon insanın birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde yaşadığını belirterek, ”Ülkemizde 19 milyon civarında yapımız var. Bunun 5 milyonunun riskli yapılar olmadığını, geriye kalan 14 milyon binanın yaklaşık yüzde 50’sinin elden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Bakanlık ve valiliğin işbirliğiyle Denizli Belediyesi Çatalçeşme Oda Tiyatrosu’nda düzenlenen ”Kentsel Dönüşüm” paneline konuşan Sağır, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu’nun ruhunda kriz yönetiminden risk yönetimine geçişin olduğunu, krizde kurtarma çalışmalarının değil, krizin önüne geçecek önlemlerin alınmasının esas olduğunu söyledi.

Türkiye’de 50 milyon insanın birinci ve ikinci derecede deprem bölgesinde yaşadığını kaydeden Sağır, şöyle konuştu:

”Ülkemizde 19 milyon civarında yapımız var. Bunun 5 milyonunun riskli yapılar olmadığını, geriye kalan 14 milyon binanın yaklaşık yüzde 50’sinin elden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ülkemiz afet bölgesinde yer alıyor. İmar mevzuatlarına ve yönetmeliklere aykırı kaçak yapılaşmalar nedeniyle doğal olaylar bizim canımızı yakıyor. Bu yüzden, gerekli tedbirlerin alınması için bir mevzuata ihtiyaç duyuldu ve çıkarılan kanunun ruhu bu. Daha insancıl ve daha ekonomik risk yönetimimizi gerçekleştirebilirsek, ülkemize vatandaşımıza çok büyük hizmet etmiş oluruz.”

-10 ilde 24 alan riskli bölge ilan edildi-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Dönüşüm Alanları Dairesi Başkanı Hikmet Haspolatlı da, kanunun ruhunda çalışmaların vatandaşlarla birlikte yürütülmesi ve maliklerle anlaşmanın esas alındığını vurguladı.

Türkiye’de 10 ilde 24 alanın riskli bölge ilan edildiğini bildiren Haspolatlı, şu bilgileri verdi:

”Bu alanların bir kısmı belediyeler, bir kısmı vatandaşlar ve bir kısmı bakanlığımız talepleri ve tespiti doğrultusunda ilan edilmiştir. 2 bin 723 hektarlık alan şu ana kadar ilan edilmiş durumda. 412 binin üzerinde nüfus bu alanlarda yaşamakta. Burada yaklaşık 67 bin yapı var. Bunun yanı sıra, 10’a yakın ilan edilmeyi bekleyen alan var ve 50 civarında alan teklifi de bakanlıkta inceleniyor. Denizli için riskli alanlar ile ilgili tespit çalışmaları devam ediyor, fakat henüz riskli olan olarak tespit edilmiş bir yer yok.”

Panelin ardından Vali Yardımcısı Ekrem Erdoğan, 4 firma ve kuruluşa ”Riskli yapı tespiti lisans belgesi” verdi.

Kaynak: AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İstanbul İçin Zaman Daralıyor

Yapı stokunun yüzde 70’i potansiyel riskli olan İstanbul’da kentsel dönüşümün vakit kaybetmeden tamamlanması gerekiyor. Ancak …