1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

“5-10 Firma Daha Sıkıntıya Düşebilir”

İnşaat sektöründe son dönemde su yüzüne çıkan sıkıntılarla ilgili önemli bir uyarı da İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu’ndan geldi.

5-10-firma-daha-sikintiya-dusebilir

Maketten satışların kurala bağlanması gerektiğinin altını çizen Tellioğlu, önümüzdeki dönemde büyüklerden 5-10 tane inşaat firmasının sıkıntıya düşmesini beklediğini söyledi.

İnşaat sektöründe önemli sıkıntılar olduğunu ve özellikle son olarak getirilen KDV uygulamasının yatırımcıların moralini bozduğunu kaydeden Tellioğlu, arka arkaya gelen iflas haberlerinin de sektörünün geleceğini tehdit ettiğini belirtti.

İKİNCİ BANKER VAKASI ÇOK YAKIN

Sektörü disipline etmeye çalıştığını ve kurallar konulması istediğini belirten Tellioğlu, “Ben insanların mağdur olmasından dolayı muzdaribim. Sadece konut alan insanlar mağdur olmuyor, sektörde güven unsurunun kaybolmasından dolayı namusuyla bu işi yapmaya çalışan dürüst müteahhitler de mağdur duruma düşüyor. Maketten konut satışları acilen kurala bağlanmalı, aksi takdirde ikinci banker vakası çok yakın” dedi.

Sektörde meslek tanımının olmamasının büyük bir sıkıntı yarattığını ve herkesin bir anda müteahhit olabildiğini kaydeden Tellioğlu, “Ortada çok büyük bir disiplinsizlik var. Cebinde parası olan olmayan bir bakıyorsunuz müteahhitim diye ortaya çıkmış. Tamam sen maketten konut satışı yap. Ama ya satamazsan ne olacak? Piyasa zaten durgun bir de yeterli sermayen yoksa bir anda zora düşüyorsun” dedi.

BOŞ ARSAYI KONUT DİYE SATIYORLAR

Tellioğlu bu konuda inşa edilen bina belirli bir büyüklüğe ulaştığında satışlara başlanılması veya belirli bir sermaye limiti konulması şeklinde bir düzenleme getirilmesi taraftarı olduğunu söyledi. Mevcut durumda ortada daha hiçbir şey yokken bile satış yapılabildiğini anlatan Tellioğlu, “Adam arsayı alıyor bunu tapuda kat irtifakına çeviriyor ve ondan sonra boş arsayı sana satabiliyor. Bu çok yanlış çünkü siz meslek tanımı yapmayınca önüne gelen herkes bunu yapabilir hale geliyor. Tarladan ev satan adamın esas mesleği nedir kimse bilmiyor. Vatandaşlar da şirketin durumunu çok fazla araştıramıyor. Ondan sonra da sıkıntılar başlıyor ve bu durum tüm sektörü etkiliyor. Halbuki bir kriter anlayışı olsa, o zaman ‘maketten satış olmasın’ demem. Ama adam daha dün girmiş, altında yok üstünde yok, 10 bin metrekare bina yapacağım diye ortaya çıkıyor” dedi.

“5-10 FİRMA DAHA SIKINTIYA DÜŞEBİLİR”

Sektörde şu anda bir sıkıntı olduğunun ve 2013’ün umutlu gözükmediğinin altını çizen Tellioğlu, şöyle devam etti:

“Bence piyasadaki durum normal değil. Ben her yeri geziyorum, hepsine bakıyorum ve biliyorum. Umutlu olmak iyidir ama tablo da ortada. Açıkçası 5-10 tane daha büyük firmanın sıkıntıya düşmesini bekliyorum. Çünkü bu işler birbirini tetikliyor. Durgunluk nedemniyle konutlar satılmayınca insanlar inşaat yerine fiyatı düşmüş olan bitmiş konuta yöneliyor. Bu durumda proje aşamasındaki konutlara talep düşüyor ve yap-sat’çıların sıkıntıları artıyor. Bankalar da bu yaşanan sıkıntıyı görüp faizleri artırıyorlar. Zor duruma düşen firmalar daha da zorlanmaya başlıyor. Başka işlerinden finanse edebilirse kurtarıyor. ama başka bir finansman gücü yoksa durum kötü.”

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Müteahhitlik Sektörünün Sorunları Masaya Yatırıldı

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, tüm parametrelerin ve ilgili kesimlerin görüşleri dikkate alınarak …