1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

3. Havalimanı’nın Kredi Sözleşmesi İmzalandı

İstanbul 3. Havalimanı Proje Finansmanı İmza Töreni Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.

3-havalimaninin-kredi-sozlesmesi-imzalandi

Havalimanının ilk etabı için toplam altı bankadan 4.6 milyar euro kredi sağlandı. Törende konuşan Erdoğan, İstanbul’a yapılacak 3. havalimanının Türkiye’nin bu alandaki en büyük yatırımı olduğunu belirterek, İstanbul’un hava trafiğinde küresel merkeze dönüşeceğini belirtti.

Çırağan Sarayı’nda düzenlenen İstanbul Yeni Havalimanı Proje Finansmanı İmza Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Cumhuriyet tarihinin en büyük projesinin ülkemiz ve dünya adına hayırlı olmasını diliyorum. İnşaat dönemi süresince ortalama yılda 80 bin kişiye istihdam sağlanacak, havalimanının tamamen hizmete girmesiyle bu rakam 120 bin kişiye çıkacak” dedi.

Türkiye’nin tarihi bir gün yaşadığına kaydeden Erdoğan, “İstanbul’a dünyanın en büyük kapasiteli havalimanını kazandırma projemizde kritik bir adımı daha atıyoruz. Yap işlet devret modeli ile hayata geçirilecek bu havalimanının ihalesini 2013’te yapmıştık. bugün ise 3.5 milyar euro’su kamu, 1.1 milyar euro’su özel bankalar tarafından sağlanacak olan kredi finansmanının imza törenini gerçekleştiriyoruz. . Finansman desteği sağlayarak sorumluluk üstlenen tüm kamu ve özel sektör bankalarımıza şükranlarımı sunuyorum. Türk müteahhitlik sektörü için farklı bir lige geçişin sembolü olacak bu projede görev alan yüklenici firmalara başarılar diliyorum. Bu proje Türk sivil havacılık sektörü için de yeni bir dönemin kapılarını aralayacak. Tüm etaplarla projenin tamamlanması halinde İstanbul dünya hava trafiğinde küresel bir merkeze dönüşecek. Kasım 2002 göreve geldiğimizde Sabiha Gökçen sıfırdı. Herhangi bir uçuk söz konusu değildi. İstanbul Atatürk bugünle mukayese edilemeyecek kadar geri plandaydı. Bu hareketliliği kazandırmak suretiyle Sabiha Gökçen artık ihtiyaca cevap veremez hale geldi. Aynı şekilde İstanbul ihtiyaca cevap veremez hale geldi. Bütün bunlarla beraber uçaklarda da uçak sayılarımız ihtiyaca cevap veremez hale geldi. Sadece THY çalışırken bu sayısı arttı. Bütün bunlar Türk havacılık sisteminde bir rekabetin ne denli önemli olduğun göstermesi açısından önemli. Sabotajlara rağmen, engellemeler rağmen bizlere bu unutulmaz anı yaşattığı için Rabbime şükrediyorum. Nasıl bu imza töreni ile kritik bir eşiği aştıysak, inşallah havalimanı açılışının da gerçekleştireceğine inanıyorum” diye konuştu.

“120 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK”

İstanbul’un yeni havalimanını Yeniköy ve Akpınar yerleşimleri arasında Karadeniz sahilinde yer aldığını hatırlatan Erdoğan, “Bu alan öyle tesadüfen seçilmedi. Bölgenin ekolojik dengesi, rüzgar verileri yapılarak belirlendi. Başbakanlığım döneminde Ulaştırma Bakanımız sayın Binali Yıldırım beyle bölgeyi helikopterle gezdik dolaştık. Ekolojik çalışmaları yerinde incelemek suretiyle bu kararı verdik. Bu proje bu alandaki en büyük yatırımıdır. Çılgın projeler diyorduk ya işte hayata geçen en önemlisi bu. Bu proje toplam 4 etaptan oluşuyor. İlk etap 2018 yılının ilk çeyreğinde inşallah hizmete girecek. İnşaat dönemi süresince ortalama yılda 80 bin kişiye istihdam sağlanacak, havalimanını tamamen hizmete girmesiyle bu rakam 120 bin kişiye çıkacak. İnşallah ilk etap hizmete girince şu an hiçbir yerde olmayan şekilde havalimanına aynı anda iki uçak iniş yapabilecek. Mevcut havalimanımızda mümkün olmayan büyük gövdeli uçaklar da buraya iniş yapabilecekler. 2028 yılında yıllık yolcu kapasitesi 150 milyona ulaşacak” şeklinde konuştu.

YERLİ OTOMOBİL ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Erdoğan, yerli otomobille ligili eleştirilere yönelik şunları söyledi.

“Geçen hafta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız milli araba projemizin ilk prototiplerini kamuoyuyla paylaştı. Bunun üzerine birileri hemen gazetelerinde ‘Milli değil, devşirme’, ‘Yerli değil, çakma’ diye manşet atarak projeyi ilk aşamasında sabote etmeye, itibarsızlaştırmaya çalıştı. Oysa bu çalışma dünyada nasıl yapılıyorsa ülkemizde de o şekilde yapılıyor. Aynı şekilde havalimanı için de bir başka ülke yapınca tarihi yatırım diye alkışlayanlar konu Türkiye olunca hemen çevre ve doğa hassasiyetlerini hatırlıyor”

DAVUTOĞLU: İSTANBUL YÜKSELDİKÇE TÜRKİYE YÜKSELDİ

İmza töreninde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, dünya çapında önemli, tarihi bir projenin önemli bir aşamasında olduklarını ifade etti.

İstanbul’un son 13 yıl içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Türkiye’nin gerçekleştirdiği ekonomik hamlelerle olağanüstü bir yükselişin ve dünyada havaalanlarının canlılığı bakımından da en büyük canlılığa sahip şehir olduğuna işaret eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

“İstanbul yükselen Türkiye’nin, küreselleşen dünyada yıldız şehri ve bütün çevre coğrafyaların temel çekim alanı haline gelmektedir. İstanbul yükseldikçe Türkiye yükseldi. Türkiye yükseldikçe çevredeki bölgeler istikrar bölgesi haline gelir. Arap Baharı sonrasında bugün Bağdat’ta, Şam’da, Kahire’de maalesef bu tarihin kadim şehirlerinde çok canlı bir ekonomik hayat, çok canlı bir havayolu ulaşımı mümkün değil. Ama İstanbul gittikçe artan tempoyla tarihin akış hızından daha hızlı bir akışla geleceğe dair yürüyor. Aslında bu sadece İstanbul’un yükselmesi değil aynı zamanda Türk Hava Yolları’nın, Türk hava ulaşımının yükselmesiyle de paralel bir gelişmedir.”

6 BANKADAN 4.6 MİLYAR EURO KREDİ

Törende, 90 milyon yolcu kapasiteli ve üç adet kuzeygüney pistini kapsayan birinci etap yatırımları için 6 banka kredi verdi.

Bunlar; Ziraat Bankası, Halkbank, VakıfBank, DenizBank, Garanti Bankası ve Finansbank.

6 banka yeni havalimanının projesini gerçekleştirecek İGA (Cengiz-MAPA-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu’nun konsorsiyumu) ile 16 yıl vadeli finansman kredisi imzalandı. Kredinin ilk 4 yılı ana para ödemesiz olacak.

İlk aşamada 6 milyar euroluk yatırımın hedeflendiği havalimanında yatırımların 4.6 milyar euroluk (Bugünkü kurla yaklaşık 14 milyar 715 milyon lira) kısmının krediyle, yatırım tutarının yüzde 25’inin öz kaynaklardan karşılanacağı belirtildi.

Havalimanının birinci etabın 2018 yılı içerisinde tamamlanması öngörülüyor.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Deprem Korkusu Bankaları Harekete Geçirdi

Tüm Türkiye’yi tedirgin eden olası İstanbul depremi için bankalar da önlemlerini artırmaya başladı. 17 Ağustos …