2-B arazilerinin satışına ilişkin yasa taslağı konusunda çalışmalar hızlandırıldı. Maliye Bakanlığı da Hazine arazisi olarak tescil edilecek bu arazileri öncelikle hak sahiplerine satacak
İSTANBUL Sultanbeyli’den Gemlik’e, Bursa Sanayi Sitesi’nden İzmir Adnan Menderes Havalimanı civarına, hatta Dalaman, Gümüldür gibi Ege’deki turizm bölgelerinden Antalya’daki güney sahillerine kadar birçok alan orman vasfının yitirmiş araziler üzerine kurulmuş semt, mahalle hatta ilçe gibi yerleşim yerlerinden oluşuyor. Hükümet, üzerinde şehirleşmenin yaşandığı aslı orman arazisi olan yaklaşık 473 bin hektarlık alanı satışa çıkarmak için son hamlesini yapıyor. 4 yıldır üzerinde çalışılan 2-B kapsamındaki orman vasfını yitirmiş arazilerin satışından 25 milyar dolar gelir elde etmeyi planlıyor.
YASA TASLAĞI SON AŞAMADA
2-B arazilerinin satışına ilişkin yasa taslağı konusunda çalışmalar hızlandırıldı. Maliye Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün bünyesinde yer aldığı Bayındırlık ve Iskan Bakanlığı yasa taslağına son şekli vermek için çalışılıyor. Maliye Bakanlığı çalışmasını tamamlarken, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü hak sahiplerini belirlemek için sahaya indi.Kadastro çalışmalarının tamamlanmasanın ardından Çevre ve Orman Bakanlığı bu arazileri orman arazileri kapsamı dışına çıkaracak. Maliye Bakanlığı da Hazine arazisi olarak tescil edilecek bu arazileri öncelikle hak sahiplerine satacak.Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan özel ekip, işgal edilen arazilere ilişkin bedel takdirine başladı. Bu kapsamda kanun çıkana kadar tüm altyapı çalışmaları tamamlanacak. Satışların yasama sürecinin ardından bir aylık gibi kısa bir sürede tamamlanması hedefleniyor.
METREKARE SINIRLAMASI YOK
Halen üzerinde çalışılan taslakla 2-B’lerin bir bölümünün tekrar ormana dönüştürülmesi, üzerinde yerleşim yerleri bulunanların hak sahiplerine satılması, daha önce tapu verilenlerin de harca tabi değer üzerinden eski sahiplerine iadesi planlanıyor. Belediye mücavir alan sınırları içinde yapılaşma bulunan yerleşim yerleri, bina ve bahçe gibi kullanım alanlarıyla birlikte metrekare sınırlaması olmaksızın hak sahiplerine doğrudan satılabilecek. Daha önce hazırlanan taslakta Maliye Bakanlığı tasarrufuna geçen ve üzerinde yapılaşma olan taşınmazlardan 400 metrekareye kadar olanların tamamı üzerindeki yapılar bu miktardan fazla ise yapının oturduğu kadar alanın satışına imkan tanınmıştı. Yeni düzenlemede 400 metrekarelik sınır kaldırıldı.
Belediye mücavir alan sınırları dışında kalan, 100 dönüme kadarki tarım arazileri de sulukuru ayrımı yapılmaksızın hak sahiplerine doğrudan satılabilecek. Tarım arazileri dışında kalan, üzerinde yapılaşma bulunan ve Maliye Bakanlığı’nca uygun görülen taşınmazlar, Toplu Konut İdaresi’ne, büyükşehir belediyelerine ve ilçe belediyelerine kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirmek üzere devredilebilecek.
“Kentsel dönüşümün önü açılacak”
Türkiye’nin önde gelen sanayicilerine 2B arazileri konusunda danışmanlık yapan Respa Gayrimenkul Danışmanlık ve Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Nermin Çiviciler, son düzenlemelerin Türkiye’de kentsel dönüşümün önünü açacağına inanıyor. 2B konusunun bugüne kadar gelire odaklanıp halka ve 2B arazisi hak sahiplerine iyi anlatılamadığını düşünen Çiviciler, “2B konusu hep rantla özdeşleştirildi. Oysa Türkiye’de kentsel dönüşümün önünü açması daha önemli. Yeni düzenlemeyle, Maliye Bakanlığı’nca uygun görülen taşınmazların Toplu Konut İdaresi’ne, büyükşehir belediyelerine ve ilçe belediyelerine kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirmek üzere devredilebileceğini biliyoruz. TOKİ’ye ya da belediyelere devredilecek araziler zaten üzerinde çarpık yapılaşmanın olduğu yerleşim yerleri. Buralarda asla bir orman kesilmesi ve üzerine bloklar inşa edilip rant sağlanması söz konusu değil. Bu topluma iyi anlatılmalı” diyor. Söz konusu düzenlemelerin Anayasa Mahkemesi’nden tekrar dönmemesi için gerekçesinin iyi açıklanması gerektiğini vurgulayan avukat Nermin Çiviler, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Daha önce bu konudaki düzenlemeleri Anayasa Mahkemesi iptal etti. Mahkemede birkaç oy farkla alınan kararlar var. Aynı sıkıntıların yaşanmaması için konunun gerekçesi doğru açıklanmalı. Bu düzenlemelerle devletin geçmişteki haksızlıkları gidermeyi ve olası bir depremde yerle bir olacak sıhhatsiz ve çarpık yapılaşmanın sonlandırılmasını amaçladığı ortaya konmalı. Bence bu durumda sonuç çok farklı olur.”
TAPUSU OLANLAR BEDELSİZ ALACAK
Devlet tarafından gerçek ve tüzel kişilere dağıtılan, iskanen verilen, özelleştirilen ya da hisseleri devredilen taşınmazların tapu kayıtları geçerli kabul edilecek. Bu şekilde devletin daha önce dağıttığı, tapu ve iskan verdiği, ancak daha sonra 2-B kapsamına aldığı yerler, eski sahiplerine bedelsiz verilmiş olacak. Kişiler adına herhangi bir şekilde tapu kaydroluşturulmuş yerler de harca esas değer üzerinden eski maliklerine verilecek. Buna göre, eskiden tapusu verilip, daha sonra 2-B diye şerh konulan araziler hak sahiplerine devredilecek.Yerleşim amacına uygun ayırma ve tescil edilen yerlere naklen yerleştirilecek orman içi köyler halkı, Çevre ve Orman Bakanlığınca tespit edilecek. Nakil ve yerleştirme işlemleri, Orman ve İskan Kanunları’na göre yapılacak. Hak sahibi kabul edilmek için kişinin söz konusu taşınmazı, kadastro çalışmasının tamamlandığı tarih itibariyle geriye dönük olarak 5 yıl kullanmış olma şartı aranacak.
SATIŞ NASIL OLACAK?
2-B’lerin satışını Maliye Bakanlığı koordine edecek. 2-B’leri satın almak isteyen hak sahipleri, bir ay içinde başvuracak. Taslakta yer alan bu süre, gerek görülmesi halinde uzatılabilecek. Başvurular, illerde defterdarlıklara, ilçelerde ise mal müdürlüklerine yapılacak. 2-B arazilerini almak isteyen hak sahiplerinden müracaatları sırasında, satış tutarından mahsup edilmek üzere 10 bin liraya kadar başvuru bedeli alınacak. Söz konusu bedel, bölgeler, iller, ilçeler ve arazinin konuma göre farklılık gösterecek. Bu çerçevede kanunun yayımlanmasından sonra Maliye Bakanlığı’nca başvuru bedellerine ilişkin bir tebliğ yayımlanacak.Orman Genel Müdürlüğü’nce uygun görülen yerler, yeniden ağaçlandırılmak üzere bu kuruma tahsis edilecek.
PARA