Son zamanlarda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ağzından düşürmediği bir cümle “zengine ek vergi”.
Bakanın konuşmalarını her zaman iyi dinler, mümkün olduğu kadar satır aralarını okumaya çalışırım, zira aynı zamanda bir vergi uzmanı olarak meraktayım. Sayın Şimşek ne dediyse, neden bahsettiyse hepsi oldu. Her zaman en az 6 ay önceden olacakların sinyalini vermiştir. Eylül ayında “zengine ek vergi” konuşmasıyla gündeme getirdiği sonrasında ise nerelerde hangi vergi artışları olacağı konusuna konuşma aralarında bilgi verdi.
İnşaat sektörü ve emlak zenginleri takipte……
Yapılacak ek vergi den nasibini en fazla alacak olan sektör inşaat ve buna bağlı çalışan diğer yan sektörler olacak düşüncesindeyim.
Nitekim bu düzenlemelerden biri konutta KDV düzenlemesidir. Bugüne kadar metrekareye göre alınan KDV, yeni düzenleme ile konutun değerine göre alınacak. Fiyatı yükseldikçe KDV oranı da yükselecek dolayısıyla pahalı konutların fiyatı artarak tüketiciye yansımış olacak.
Arsa sahiplerini ilgilendirecek bir düzenlemenin yapılacağı sinyalleri var. Değer artış kazancına göre elindeki gayrimenkulu 5 yıl geçtikten sonra satan arsa sahipleri vergi ödemiyor. Özellikle arsa sahipleri için bu uygulamanın kalkması ve süreye bakılmaksızın vergilendirilmesi söz konusu.
Konut, dükkan gibi gayrimenkullere sahip olanlar da 5 yıl geçtikten sonra aldıkları bu gayrimenkulleri satarlar ise değer artış kazancı ödemiyorlar. Burada da bir düzenleme yapılması muhtemel. Değer artış kazancı kademeli olarak vergiye tabi olursa elinizdekini ilk bir yıl içinde satarsanız ödeyeceğiniz gelir vergisi daha yüksekten daha düşüğe doğru gidecektir. Piyasada eski konutları satın alıp dekore edip tekrar satanlar eğer ticari faaliyet olarak bu işi yapmıyorlarsa işleri çok zor. Konut alırken birkaç kez düşünmek ve kısa zamanda satacaksak ödeyeceğiniz vergiyi de hesaplamak zorunda kalabilirsiniz.
İncelemeye alınacak olanlardan biri de kira geliri olanlar. Geçen sene 1milyon 500 bin ev sahibine mektup gitmişti. Mektup her konut sahibini kira geliri beyanı vermeye çağırıyordu. Kibarca gelin beyanınızı verin mesajıydı bu. Ancak bu kibarlık bir yere kadar. Bu yıl kira geliri olanlar vergi ödemeleri çıkmasa dahi beyanname vermek zorundalar. Nitekim Gelir idaresi bu konunun üzerine gidecek ve herkesi beyanname vermeye çağırarak herkesin beyanname vermesini isteyecek.
Ayak izlerinden takip ediyoruz diyor Bakan Şimşek.. Kira gelirleri, kredi kartı harcamaları, banka hesapları, seyahat harcamaları dikkate alınarak yapılan harcamalar ile geliriniz bulunacak ve ona göre vergilendirme olacak.
Hatice Kolçak
Mali Müşavir – Gayrimenkul Uzmanı
Twitter adresi/ @haticekolcak