Güngör Uras: Gazetelerdeki konut ilanlarına bakılacak olur ise halkımızın 1+1 konutlardan sonra şimdilerde de 1+0 konutlara talebi artmış
Halkımız toplam inşaat alanı 50-60 m2 olan 1+1 konutları 100 bin TL’den, toplam inşaat alanı 40 m2 olan 1+0 konutları 80 bin TL’den kapışıyormuş.
Bir inşaat firmasının yöneticisi açıklıyor; “Biz 400 konut yapıyoruz. Bunun 340 tanesi 1+1 olacak, 60 tanesi 2+1 olacak. Çünkü halkımız 1+1 istiyor” diyor.
Bir başka inşaat firması yöneticisi “1+1’den sonra şimdi de 1+0’a talep arttığını, bunun için 40 m2’lik 1+0 konutları maketten satışa çıkardıklarını” söylüyor.
Ne oldu bizim halkımıza? Hani bizim halkımız “2 oda, 1 sofa”dan küçük yerde oturmazdı.
Hani, “Tek yatak odalı” evler fakirlik işareti idi?
1+1’de devamlı yaşanmaz
Batı ülkelerinde bir işyerinde çalışan bekarlar, yeni evlenen çiftler, işyerlerine yakın yerleşim bölgelerinde apartmanların 1+0 veya 1+1 diye adlandırılan bölümlerinde geçici olarak kira ile otururlar.
Çünkü 1+0 ve 1+1 denilen daireler o kadar küçüktür. Uzun süre yaşamaya elverişli değildir.
Genç bekarlar biraz para kazanınca, genç evliler çocuk sahibi olunca kiraladıkları daireleri boşaltırlar. Yeni kiracılar gelir. Genelde “1+1” denilen daireler “stüdyo” diye de adlandırılır. Banyosu ve tuvaleti ayrı olan tek bir odadır. Bir köşede ufak bir mutfak tezgahı bulunur. Yatak ve oturma grubu öbür köşeye konulur.
Buna karşı 1+1’lerde, banyo ve tuvalet gibi yatak odası da ayrıdır. Girişteki küçük bölümde mutfak tezgahı ve oturma grubu yer alır.
İstanbul’da satışa çıkarılan 1+0 ve 1+1 konutlar şehir merkezinde veya işyerleri civarında olsa, bizde de yalnız yaşayan kadınlar, erkekler bu tür konutlarda yaşamaya başladı denilebilir. Bu konutlar iş bölgelerine uzak mı uzak. Tuzla’da, Kurtköy’de, Küçükçekmece’de, Sultanbeyli’de… Ve de arz o kadar fazla sayıda ki, İstanbul’da bu kadar çok sayıda bekar veya yeni evli çift yok.
Milliyet/Güngör Uras