1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

1 Temmuz’dan İtibaren Kira Artış Oranları Belirlenecek!

1 Temmuz’dan itibaren, ev sahipleri ile kiracılar arasında “kiranın hangi oranda artacağı” konusunda, sorun yaşanmayacak

Yeni Borçlar Kanunu ile “ev kiralarındaki yıllık artış oranı” açıklandı. Yeni Borçlar Kanunu ile yapılan düzenlemeye göre; 1 Temmuz 2012’den itibaren, konut kira artışları, son bir yıllık süre içinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan, üretici fiyat endeksindeki (ÜFE) artış oranını aşamayacak. Bu kural bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanacak (Borçlar Kanunu, Md.344).Örneğin, kira sözleşmesi Temmuz 2012 ayında dolmuşsa, yıllık kira artışı; Temmuz ayında açıklanan, son bir yıllık dönemde ÜFE’de ortaya çıkan artış oranına göre belirlenecek.

Beş yılın dolması
Beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli konusunda, taraflar kendi aralarında anlaşamazlarsa, mahkemeye başvurup “kira tespiti” talebinde bulunacaklar.Bu gibi durumlarda hakim; ÜFE’deki artış oranı, kiralanan evin durumu ve emsal kira bedellerini göz önüne almak suretiyle, kira tutarını belirleyebilecek (Md.3443).

İşyerine yok
İşyeri kiralamalarında, ÜFE’ye göre kira artış oranının belirlenmesi zorunlu değil.İşyeri kiralarında ÜFE uygulaması, 2020 yılına kadar ertelendi.

Depozito
Ev sahiplerinin kiracılardan talep edebilecekleri “depozito” tutarı, üç aylık kira tutarını aşamayacak.Bu para, “kiracı tarafından” vadeli mevduat olarak bankaya yatırılacak. Ancak, kiraya verenin onayı olmaksızın, kiracı bu parayı çekemeyecek.

Diğer hususlar
Kiraya verilen evle ilgili zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülükler, aksi kararlaştırılmamış ve yasada öngörülmemiş ise ev sahibi tarafından karşılanacak (Md.302).Sözleşmede kira bedeli yabancı para cinsinden belirlenmişse, “beş yıl geçmedikçe” kira bedelinde değişiklik yapılamayacak.Kiraya veren, ihtiyaç nedeniyle gayrimenkulün boşaltılmasını sağladığında, “haklı sebep” olmaksızın, o gayrimenkulü “üç yıl geçmedikçe” eski kiracısından başkasına kiralayamaz. Bu hakkın, kiraya verenin yapacağı yazılı bildirimi izleyen “bir ay içinde” kullanılması gerekir.Kiraya veren; bu hükümlere aykırı davrandığı takdirde, eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere, “tazminat” ödemekle yükümlü olacak (Md.355).

Hürriyet

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Konut Satışlarında 2024 Yılının Zirvesine Çıktı

Türkiye genelinde konut satışları temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 artarak 127 …