Mimari projelere başlanmadan elimizde bazı donelerin/bazı belgelerin olması gerekir.
Aşağıda bu belgelere ilişkin terimler ve açıklamaları bulunmaktadır.
Plankote : Projelere altlik teskil etmek amaciyla hazirlanan, arazinin topografik durumu ile birlikte tüm detaylari kapsayan haritalardir.
Plankote Haritasi’nin cikartilmasi amaciyla ölcmeler, yaklasik 3-5 m’de bir detay noktasi (istenilen prezisyona göre secilir), egimin degistigi yerler, sevler, arazide varsa mevcut yapilari kapsar plankote ve dahili kayit üniteli, Bilgisayara veri transferi mümkün olan Total Station (Elektonik Takeometre) ile yapılır.
Aplikasyon: 1) Harita plan aplikasyon ve ölçü belgelerinde bulunan bilgilerin arazide gösterilmesi. 2) İnşaattan önce bir yapının temelinin antiklinal ve kolon yerlerinin arsa üzerinde saptanarak işaretlenmesi. 3) Süslemek veya dayanıklığını artırmak için kumaş veya deri bir eşya üzerine düz veya desenli başka bir parçanın uygulanması.
İmar Durumu: Arsa imar durumu ve yapı yönünden bir imar parselinin boyutlarını, sınırlarını, imar planlarında alacağı şekli, yapının teknik koşullarını… belirten belge
1– Aplikasyon Krokisi
(parselin köşe noktalarının x ve y düzlemindeki izdüşümünün sayısal degeri) yani; 1 nolu köşe: x:1837656.98 y:53783003.988 gibi….
bu koordinatları çizim programınızda girerk parseli kesin olarak çizmiş olacaksınız..
bu evrakı harita büroları ve kadasto verir….2–İmar Durumu
bu evrakla ( kaç kata kadar yapı yapılabilir?saçak yüksekliği max kaçtır?taks ve kaks hespları) gibi sorularınızın cevabını bulacaksınız
Bu belgeyi bağlı olduğunuz belediyenin imar müdürlüğünden alabilirsiniz..3–Plankote
( arsadaki kot farklılıları) gerekli…
Plankoteyi ;(haritacılar da verir belediyede) almalısınız…